Tuinarchitect

.

Advies van de tuinarchitect

.

Rozen in de border

  • Welke plaats krijgt de roos meestal in de tuin wanneer de klant zijn wensen kenbaar maakt ?

De roos wordt in de wensenlijstjes van mijn klanten vergeten en als je de vraag stelt waarom rozen niet in het lijstje voorkomen, krijg je zoals verwacht, de onterechte klaagzang over het moeilijke onderhoud, ziekten en beestjes….. Zoals het spreekwoord zegt: onbekend is onbemind.

  • Is er veel vraag naar borders, wild of formeel?

Een border is voor veel klanten toch het synoniem van veel werk maar zoals in de vorige editie van ons clubblad reeds is verteld, is bij voldoende planten per m2 een perfecte bodembedekking mogelijk, wat resulteert in het onderdrukken van de onkruidgroei. Een nieuwe trend komt aanwaaien vanuit Amerika; de prairietuin waarbij langbloeiende en diepwortelende vaste planten worden gecombineerd met siergrassen in grotere groepen. Om het onderhoud tot een minimum terug te brengen, wordt met een afdeklaag van minimum 8 cm gewerkt met lava, grint of grof zand. Zo'n losse beplanting geeft een bijzonder natuurlijk uitzicht maar jammer genoeg worden in de prairietuin geen rozen gebruikt. In formele tuinen of moderne tuinen kan men met strakkere vakverdeling werken waarbij we voor de invulling ook rozen kunnen gebruiken. Indien we kiezen voor hogere rozensoorten is het raadzaam om de vakken af te boorden met een laag haagje of lage vasteplanten boord om de 'kale voeten' van de rozenstruik te camoufleren. Buxus is omwille van zijn gestegen schimmelgevoeligheid ( Volutella en Cylindrocaldium) niet meer de beste keuze om perken af te boorden. De Ilex crenata Dark Green ( Japanse hulst) is een prima vervanger voor de geplaagde Buxus .

  • Is de kleur van de rozen soms een belemmering om voor een rozenborder te kiezen als men kiest voor een strakke formele tuin?

Door de grote verscheidenheid van kleuren in de rozen vind je steeds een roos die past bij de kleur van de gekozen vaste planten. Je kan kiezen voor een ondersteunende kleur ( ton sur ton) of een contrasterende kleur met de omringende planten. Een mooie combinatie van ton sur ton is bijvoorbeeld ; Geranium sanguineum var. Striatum samen met Rosa´Rosenprofessor Sieber´ (Kordes) , als je voor een contrastkleur kiest, is de combinatie van Nepeta faassenii Walker's Low met de Rosa ´Westzeit´® ( Noack) een topper. Door de langdurige bloei van de vermelde combinaties heb je de ganse zomer lang feest in uw tuin.

Dirk

Tuinsculpturen

Tuinsculpturen Sculpuren of beelden zijn terug te vinden in alle tuinstijlen, van Italiaanse tot Japanse tuinen. De beelden van Cupido's, Bachus, Neptunus ondersteunen in de klassieke tuinen de structuur door hen te plaatsen op zichtassen, in fonteinen en langs promenades. In de Japanse tuin vinden we Boedhabeelden en lantaarns die de sfeer moeten versterken en als blikvanger dienen. Bij het gebruik van beelden in de tuin kies je deze uiteraard naar eigen smaak, maar houdt één regel in gedachte; beter één beeld goed geplaatst dan een overdaad aan sculpturen, die zwakken het effect als blikvanger te veel af en geven snel een rommelig beeld. Geef grote beelden ruimte en ook een goed decor of achtergrond die als contrast dient met de kleur of de vorm van het beeld. Kleine beelden passen vaak beter in het beschikbare budget, maar ook zij kunnen bijdragen tot een meerwaarde in de tuin zeker als deze op een juiste manier worden belicht. Door die avondlijke verlichting kunnen we vanop ons zomers terras genieten van een sfeervolle tuin. Je voorkomt dat je 's avonds , gezeten op het terras, omgeven wordt door volkomen duisternis. Plaats het beeld bij voorkeur zo, dat het ook zichtbaar is vanuit de woning. We leven tenslotte minimaal 8 maanden vooral binnenshuis en in de winter kan een juiste belichting toch het tuingevoel binnengebracht worden tot in de huiskamer. Laat je bij de keuze van het beeld in eerste instantie leiden door " liefde op het eerste zicht'' en ga daarna ook na of het gekozen materiaal waaruit het beeld bestaat opgewassen is tegen onze strenge vrieswinters. Vooral keramische beelden die we tijdens onze zomervakantie gekocht hebben in een sfeer van "dolce far niente' sneuvelen wel eens na enkele strengere nachtvorsten. Dit is jammer omdat deze beelden behalve een esthetische waarde ook een emotionele waarde hebben. Tot slot een dringende waarschuwing;

DE TUINKABOUTER IS TERUG ! Zelfs de RHS         ( Royal Hortical Society) is gezwicht onder de druk. Bij de laatste Chesea Flower Show dit voorjaar is de tuinkabouter toegelaten op de stands. Je zag ze van kop tot teen in de meest opvallende kleuren gespoten . Als ware het een statement ; HIER ZIJN WE ! …. Geen Rien Poortvliet kabouters meer, de tuinkabouters zijn gepromoveerd tot kunstobjecten.

Dirk 

 

 

 

Evolutie in het tuinontwerp

In hoeverre verschilt een tuinontwerp van pakweg 10 of 15 jaar geleden met nu.  

Vooral de 'ontgroening' van de buitenruimte valt op . In de tuinbladen wordt meer en meer het accent gelegd op de 'aankleding' van de tuin.Tuinmeubelen, plantcontainers, vuurschalen, jacuzzi's die meer behoren tot de elementen van afwerking krijgen een hoofdrol toebedeeld. Dit zijn tastbare, verkoopbare objecten die trendgevoelig zijn en waardoor tuineigenaars het gevoel krijgen een moderne tuin te bezitten. Een goed plan met een tijdloze structuur is veel moeilijker verkoopbaar omdat dit in de eerste plaats geduld vraagt van de tuineigenaar omdat de tuin een groeifase moet doorspartelen vooraleer structuren zichtbaar worden. Aangezien we meer en meer in een 'instant-maatschappij' leven wordt het gezegde  '' geduld is een schone deugd ''  nog maar door weinigen beoefend.

Nieuwe tuintrends worden 'uitgevonden' maar zijn vaak oude wijn in nieuwe zakken. Het moestuinieren en Uban Gardening is de nieuwste trend waarbij op kleine schaal in verhoogde plantbakken eigen groenten en kruiden worden geteeld. De tuinprogramma's op de diverse televisiezenders versterken die hype door, in vergelijking met een decennia geleden, het meeste zendtijd te besteden aan het opzetten van moestuinen in alle maten. Daardoor besteden de programmamakers steeds minder tijd aan het bezoeken van inspirerende tuinen waarbij bevlogen tuiniers en enthousiaste tuineigenaars aan het woord komen en hun passie overdragen aan de kijkers. Die tuinen tonen, met hun evolutie doorheen de seizoenen en het vertellen over de tegenslagen en successen bij het beplanten en verzorgen van de tuin, geeft een realistischer beeld en werkt mijns inzien veel inspirerender voor de tuinliefhebbers.

Wat het technisch aspect van het ontwerpen betreft is de 3-D presentatie een steeds belangrijker deel geworden van 'het verkopen' van het ontwerp. Ik zie vaak computeranimaties die die term amper waard zijn. Als ik die beelden ontleed, kom ik vaak tot de conclusie dat de 3-D presentatie gedragen wordt door wederom de hierboven vermelde aankledingselementen ( tuinmeubelen,……..)  die de sfeer van vakantie en relaxen moeten oproepen. Het liefst nog met zonnebadende mensen met een cocktail in de hand. Het groen blijft daarin beperkt tot geschoren buxusbollen en de obligatoire Hydrangea macr. 'Annebelle'.    Ik geef mijn klanten geen voorgekauwde 3-D beelden maar ga voor sfeerbeelden van echte tuinen en laat de klant ruimte voor fantasie  en nieuwsgierigheid in de ontwikkeling van hun eigen tuin . 

Als uitsmijter nog de volgende gedachte;  Uw tuin als vakantiebestemming wordt waarschijnlijk niet meteen de nieuwste trend maar is zeker het overwegen waard.

Dirk

Zichtassen in de tuin.

Het gebruik van zichtassen in de tuin is niet nieuw in de tuinkunst. Ten tijde van de gekende Franse tuin- en landschapsarchitect Andé Le Nôtre ( 1613-1700) werden zichtassen gebruikt als centrale as in de tuin om symetrische patronen van fonteinen, gazons en broderies te spiegelen.

Deze as leidde de blik van het kasteel naar een object in de verte. Vaak was dit een kerk, prieel of obelisk.

Vandaag worden zichtassen vooral gebruikt om de blik te leiden naar een kunstobject binnen de grenzen van de tuin.

Wanneer je blik wordt geleid naar een object in de verte, binnen of buiten de tuingrenzen.

Als je daarbij het geluk hebt dat dit object zich buiten je eigen tuin bevindt heb maak je meteen de link met het omliggende landschap.

Het gebruik van een centrale as om perken, bomen etc. te spiegelen komt minder voor aangezien  de aanleg van formele tuinen op dit moment minder wordt gevraagd.

Op de dagreis naar Schloss Ippenburg in Bad Essen kon je vanuit het kasteel een zichtas vinden richting het spiraaleiland' .Deze sterke zichtas wordt  door een dwarsweg met bolbomen gekruisd waarbij de breedte van de aslijn en het doorzicht beperkt werden. Jammer………

Drik