Rozen in de border

<------Terug

Rozen in de border

Welke plaats krijgt de roos meestal in de tuin wanneer de klant zijn wensen kenbaar maakt ?

De roos wordt in de wensenlijstjes van mijn klanten vergeten en als je de vraag stelt waarom rozen niet in het lijstje voorkomen, krijg je zoals verwacht, de onterechte klaagzang over het moeilijke onderhoud, ziekten en beestjes….. Zoals het spreekwoord zegt: onbekend is onbemind.

  • Is er veel vraag naar borders, wild of formeel?

Een border is voor veel klanten toch het synoniem van veel werk maar zoals in de vorige editie van ons clubblad reeds is verteld, is bij voldoende planten per m2 een perfecte bodembedekking mogelijk, wat resulteert in het onderdrukken van de onkruidgroei. Een nieuwe trend komt aanwaaien vanuit Amerika; de prairietuin waarbij langbloeiende en diepwortelende vaste planten worden gecombineerd met siergrassen in grotere groepen. 

 

Om het onderhoud tot een minimum terug te brengen, wordt met een afdeklaag van minimum 8 cm gewerkt met lava, grint of grof zand. Zo'n losse beplanting geeft een bijzonder natuurlijk uitzicht maar jammer genoeg worden in de prairietuin geen rozen gebruikt. In formele tuinen of moderne tuinen kan men met strakkere vakverdeling werken waarbij we voor de invulling ook rozen kunnen gebruiken. Indien we kiezen voor hogere rozensoorten is het raadzaam om de vakken af te boorden met een laag haagje of lage vasteplanten boord om de 'kale voeten' van de rozenstruik te camoufleren. Buxus is omwille van zijn gestegen schimmelgevoeligheid ( Volutella en Cylindrocaldium) niet meer de beste keuze om perken af te boorden. De Ilex crenata Dark Green ( Japanse hulst) is een prima vervanger voor de geplaagde Buxus .

  • Is de kleur van de rozen soms een belemmering om voor een rozenborder te kiezen als men kiest voor een strakke formele tuin?

Door de grote verscheidenheid van kleuren in de rozen vind je steeds een roos die past bij de kleur van de gekozen vaste planten. Je kan kiezen voor een ondersteunende kleur ( ton sur ton) of een contrasterende kleur met de omringende planten. Een mooie combinatie van ton sur ton is bijvoorbeeld ; Geranium sanguineum var. Striatum samen met Rosa´Rosenprofessor Sieber´ (Kordes) , als je voor een contrastkleur kiest, is de combinatie van Nepeta faassenii Walker's Low met de Rosa ´Westzeit´® ( Noack) een topper. Door de langdurige bloei van de vermelde combinaties heb je de ganse zomer lang feest in uw tuin.

Dirk