Tuinsculpturen

<------Terug

Tuinsculpturen

Tuinsculpturen Sculpuren of beelden zijn terug te vinden in alle tuinstijlen, van Italiaanse tot Japanse tuinen.

 De beelden van Cupido's, Bachus, Neptunus ondersteunen in de klassieke tuinen de structuur door hen te plaatsen op zichtassen, in fonteinen en langs promenades. In de Japanse tuin vinden we Boedhabeelden en lantaarns die de sfeer moeten versterken en als blikvanger dienen. Bij het gebruik van beelden in de tuin kies je deze uiteraard naar eigen smaak, maar houdt één regel in gedachte; beter één beeld goed geplaatst dan een overdaad aan sculpturen, die zwakken het effect als blikvanger te veel af en geven snel een rommelig beeld. Geef grote beelden ruimte en ook een goed decor of achtergrond die als contrast dient met de kleur of de vorm van het beeld. Kleine beelden passen vaak beter in het beschikbare budget, maar ook zij kunnen bijdragen tot een meerwaarde in de tuin zeker als deze op een juiste manier worden belicht.. Door die avondlijke verlichting kunnen we vanop ons zomers terras genieten van een sfeervolle tuin. Je voorkomt dat je 's avonds , gezeten op het terras, omgeven wordt door volkomen duisternis. Plaats het beeld bij voorkeur zo, dat het ook zichtbaar is vanuit de woning. We leven tenslotte minimaal 8 maanden vooral binnenshuis en in de winter kan een juiste belichting toch het tuingevoel binnengebracht worden tot in de huiskamer.

  Laat je bij de keuze van het beeld in eerste instantie leiden door " liefde op het eerste zicht'' en ga daarna ook na of het gekozen materiaal waaruit het beeld bestaat opgewassen is tegen onze strenge vrieswinters. Vooral keramische beelden die we tijdens onze zomervakantie gekocht hebben in een sfeer van "dolce far niente' sneuvelen wel eens na enkele strengere nachtvorsten. Dit is jammer omdat deze beelden behalve een esthetische waarde ook een emotionele waarde hebben. Tot slot een dringende waarschuwing;

DE TUINKABOUTER IS TERUG ! Zelfs de RHS         ( Royal Hortical Society) is gezwicht onder de druk. Bij de laatste Chesea Flower Show dit voorjaar is de tuinkabouter toegelaten op de stands. Je zag ze van kop tot teen in de meest opvallende kleuren gespoten . Als ware het een statement ; HIER ZIJN WE ! …. Geen Rien Poortvliet kabouters meer, de tuinkabouters zijn gepromoveerd tot kunstobjecten.

Dirk