Extra info 28/2 Magazine Rozenkring

02_Seasons-spring_28/2

Maak zelf smeerwortelmest

Smeerwortel is een ontzettend waardevolle plant voor je tuin! Het is rijk aan voedingsstoffen (vooral kali), die de plant via zijn wortels uit de grond haalt. Daardoor kun je er goede smeerwortelmest (ook wel smeerwortelgier) van maken.

Smeerwortel is krachtig en groeit binnen een seizoen meerdere malen door nadat je hem tot aan de basis hebt afgesneden. Laat de plant echter niet de vrije loop, want hij is invasief.

Zo maak je zelf smeerwortelgier

Het is heel gemakkelijk om zelf smeerwortelgier te maken.

 1. Bladeren afsnijden

Snijd grote hoeveelheden bladeren van de plant af en wees niet bang om hem tot op de grond terug te zetten. Draag altijd handschoenen wanneer je smeerwortel oogst, want de harige bladeren kunnen huidirritatie veroorzaken.

 1. Houd de bladeren onder water

Leg de bladeren in een emmer (eventueel in een panty als zak) en houd de plantresten onder water met bakstenen. Doe er een deksel op, want het rottingsproces stinkt. ( denk aan je buren )

 1. Zeef de smeerwortelgier

Zeef de vloeistof en verdun het met regenwater in een verhouding van circa 1:20. Hoe minder water je gebruikt voor het rottingsproces, hoe meer water je nodig hebt bij het verdunnen. De resten die je uit de smeerwortelmest hebt gezeefd, kun je op de composthoop doen.

 1. Smeerwortelmest onverdund gebruiken

Wil je je smeerwortelgier liever niet verdunnen bij het gebruik? Laat dan drie kilo blad in 45 liter water trekken. Na vier weken kun je het onverdund gebruiken. Hiervoor heb je wel ruimte  en een groter vat nodig.

03_Actua_28-2

Wie is Raymond Evison?

Raymond Evison, geboren in 1944, begon zijn tuinbouwcarrière op 15-jarige leeftijd in Shropshire en werd al snel directeur van zijn eerste bedrijf: “Treasures of Tenbury Ltd”. Een meedogenloze winter doodde een derde van zijn moederdieren en hij verplaatste de clematisactiviteiten naar Guernsey, op de zonnige Kanaaleilanden nabij Frankrijk, waar hij in 1985 The Guernsey Clematis Nursery oprichtte, om te profiteren van het mildere klimaat en het lange groeiseizoen.

Productie in de Guernsey Clematis-kwekerij

Deze kassen zijn geüpgraded naar de modernste faciliteiten en de kwekerij produceert nu 2,5 miljoen jonge planten per jaar en exporteert naar 20 landen over de hele wereld.

Raymond Evison behaalde met zijn creaties 33 gouden Chelsea-medailles, waaronder 15 opeenvolgende gouden medailles  voor tentoonstellingen van Clematis-cultivars van 2003-2017

Clematis TumainiTM @ The Chelsea Flower Show 2023

Raymond Evison Clematis kijkt ernaar uit om opnieuw te exposeren op The Chelsea Flower Show. De tentoonstelling van 2023 in The Great Pavilion zal een eilandsite zijn die bestaat uit meer dan 2.000 volwassen clematisplanten in volle bloei, met meer dan 35 verschillende variëteiten. Alle tentoongestelde rassen zijn creaties of ontwikkeld in de Raymond Evison’s ultramoderne en milieuvriendelijke beroemde Guernsey Clematis Nursery. Bezoekers van de show kunnen dwalen tussen de verschillende clematissen op een verhoogde promenade en van dichtbij kennismaken met de prachtige variëteiten.

Het hoogtepunt van de 2023-tentoonstelling is de nieuwste variëteit uit het op Guernsey gevestigde veredelingsprogramma.
Clematis TumainiTM EviGsy151 ( PBR ) is het eerste nieuwe ras dat uit het veredelingsprogramma van 2014 komt en is een multi-bloeiende plant, met roze-mauve gestreepte bloemen. De bloemen worden in grote overvloed geproduceerd, waardoor het een uitstekende plant is om te groeien in potten en containers of in kleine ruimtes in zowel grote als kleine tuinen. C.TumainiTM is genoemd als erkenning voor het uitstekende liefdadigheidswerk dat in Tanzania is ondernomen door de in Guernsey gevestigde liefdadigheidsinstelling, The Tumaini Fund.

Het Tumaini Fonds werd 20 jaar geleden opgericht door Dr. Susan Wilson MBE: nu met een sterk team van toegewijde medewerkers in Guernsey en in het buitenland.

Het team ondersteunt het Tumaini Fonds in de orde van grootte van 100.000 weeskinderen in Kagera, NW Tanzania. Dit jaar worden ongeveer 50.000 weeskinderen ondersteund in het onderwijs van kinderdagverblijf tot universitair niveau en 5 van de 6 Tumaini-leiders in Tanzania zijn weeskinderen, die zijn opgeleid tot universitair niveau.

Het Tumaini Fonds beheert 10 timmer- en kleermakersscholen en bouwt huizen voor kansarme gezinnen. Het Fonds heeft gezorgd voor zoetwaterbronnen in honderden dorpen waar mensen eerder dronken uit besmette waterbronnen.
Dit wordt alleen mogelijk gemaakt door gulle donaties van over de hele wereld.

Info: www.tumainifund.org.uk

The exhibit is being sponsored once more by Fenchurch Advisory Partners.

Raymond Evison OBE VMH FLS.

Founder and Chairman

The Guernsey Clematis Nursery Ltd .

Voor meer info: neem contact met Raymond Evison e-mail: revison@me.com

 

Extra beelden  28/2

New for 2024 

Clematis uit nieuw veredelingsprogramma komt de wereld binnen

Prachtige planten voor huis en tuin
patio’s ,potten, plantenbakken , tuin en binnenshuis

Foto’s Copyright: Andy Jeanes Sales&Marketing Manager The Guernsey Clematis Nursery Ltd

04_Aan de slag_28-2 onze keuze

Purple Siluetta®(Patio Rambler)

 ADR-bekroonde kleine klimroos met uitzonderlijk paars violette bloemen

 • geurig en insect vriendelijk
 • gezond, robuust, gemakkelijk te verzorgen.
 • standplaats zonnig tot halfschaduwrijk
 • bloeit van juni tot september met nauwelijks stekels
 • ideaal voor het leiden aan ranken en obelisken
 • meermaals bekroonde mini-klimroos
 • solitair, voor klimhulpmiddelen zoals kleine piramides 

Als je op zoek bent naar een kleine klimroos, dan ben je bij deze meermaals bekroonde uitzonderlijke roos aan het juiste adres! 

Deze miniklimmer zal je verbazen! In de korte tijd sinds de marktintroductie heeft deze roos  verschillende onderscheidingen behaald, waaronder de hoogste ADR-onderscheiding 2023!
Dit getuigt niet alleen van zijn schoonheid, maar ook van zijn bijzonder gezonde en robuuste karakter! De kleine Purple Siluetta® wordt slechts 1,8 meter hoog en 70 centimeter breed, dus het is ook de geschikte keuze voor kleine obelisken, piramides of hekjes.  De hele zomer lang zal deze kleine klimroos u  verrassen met haar buitengewoon paars paarse,  dubbelde bloemen met een grote charme van wilde rozen! De bloemen, die tot 4 centimeter groot kunnen worden, verschijnen in rijke trossen en zijn omgeven door een delicate, heerlijke geur.
Purple Siluetta®  inspireert trouwens niet alleen ons, maar ook onze belangrijke nuttige insecten zoals bijen en hommels….

Locatie en verzorging

Dankzij zijn goede gezondheid en winterhardheid heeft de kleine Rambler Purple Siluetta®  nauwelijks verzorging nodig. De roos gedijt goed op een zonnige, maar zelfs halfschaduwrijke standplaats op goed doorlatende, voedselrijke, humusrijke en frisse grond.
Voor een goed resultaat moet je in het voorjaar bemesten, indien nodig, opnieuw na de hoofdbloei. De lente is ook het juiste moment om zijscheuten te verwijderen, maar snoeien is niet echt nodig.  Purple Siluetta®  is erg aangenaam  om mee te werken dankzij de bijna onbestaande stekels. Dankzij haar schoonheid en robuustheid staat ze jarenlang  te pronken op elke goed gekozen plaats in je border!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Purple-SILUETTA-Ellerhoop-768x1024.jpg

Lavender Siluetta® ADR 2022

Lavender Siluetta®  kleine klimroos met uitbundige bloei in delicaat lavendel,

 • bij vriendelijk
 • uitbundig bloeiend, meerbloemig
 • delicaat geurend  en robuust
 • standplaats zonnig tot licht halfschaduwrijk,
 • zeer winterhard
 • bloemen van juni tot oktober
 • geschikt voor kleine tuinen of voortuintjes in de stad
 • type Rambler roos
 • gebruik als solitair aan kleine obelisken in de border

Bent u op zoek naar een uitbundig bloeiende klimroos voor de kleine tuin of terras?
Dan is Lavender Siluetta® de juiste keuze! Met een maximale hoogte of lengte van slechts 2,5 meter tovert hij op elke locatie een uitbundige overvloed aan weelderige bloemschermen in pastelkleurige lavendeltinten tevoorschijn. De afzonderlijke bloemen worden tot vier centimeter groot en verspreiden een heerlijk delicate geur in de tuin of op het terras.
Maandenlang trekken ze niet alleen ons aan, maar ook een overvloed aan nuttige insecten zoals bijen en hommels, die zich tegoed doen aan de blootgestelde meeldraden. Op deze manier wordt Lavender Siluetta® een verrijking van elke site die op verschillende manieren moet worden vergroend.  Of het nu gaat om een rozenboog of latwerk aan een muurtje, een obelisk of zelfs een kleine tuinboom – elk klimhulpmiddel wordt door deze minirambler ingenomen met haar / zijn rijke bloemendecoratie. Dit maakt het de juiste keuze voor de kleine tuin of voor het planten in een ruime terraspot. Daarnaast inspireert Lavender Siluetta® met zijn gezonde en robuuste karakter. Hij geeft de voorkeur aan een zonnige standplaats en goed doorlatende, humusrijke, voedselrijke grond. in het voorjaar bemesten en licht bijsnoeien. Na de hoofdbloei nogmaals organische bemesting toepassen. In terraspotten geven we liever een  vloeibare meststof.

Rosa ‘Crimson Siluetta’  

Weetjes!

 • Lichtomstandigheden: zonnig met liefst 6 a7 uur zon in de zomermaanden
 • Bodemgesteldheid:
  normale verse tuingrond met extra bodemverbeteraar Vivimus voor rozen(DCM)
 • uitstekend te gebruiken in grote terraspotten
 • Bloeiperiode:
  juni, juli, augustus en september
 • Bloemkleur:
  karmozijnrode en purperrode tinten mooie meeldraden
 • Groeiwijze:
  losjes met buigzame twijgen  Hoogte x breedte : +/- 180 cm x 80 cm
 • Kenmerken:
  geschikt om te knippen voor boeketten; uitstekende bladgezondheid
Deze mini klimroos ´Crimson Siluetta´voelt zich goed in gezelschap van geelgroene vrouwenmantel,
Salvia nemorosa ‘Caradonna’,
Achillea millefolium Cerise Queen,
ect…..

Rosa ‘ Romantic Siluetta’ ®

Weetjes!

 • Lichtomstandigheden:
  zonnig
 • Bodemgesteldheid:
  normale verse tuingrond met extra bodemverbeteraar Vivimus voor rozen(DCM)
 • Groeiwijze:
  soepele buigzame twijgen Hoogte x breedte :200 cm x 150 cm
 • Bloeiperiode:
  juni, juli, augustus en september
 • Bloemkleur:
  roze
 • Kenmerken:
  geschikt om te knippen voor boeketten,  heeft een uitstekende bladgezondheid geurend en gevulde bloeiwijze.

Perennial Domino®
“Roos van het Jaar 2022”

Deze must have roos behaalde de gouden medaille in de categorie klimrozen en werd het zelfs de eerste klimroos in de geschiedenis die de hoogste onderscheiding van de wedstrijd ontving: de Gouden Roos van Baden-Baden 2020.
Dat de rozenliefhebbers door de Duitse Rozenvereniging onze Vaste Plant Domino uitkiezen tot “Roos van het Jaar 2022” is een prachtige bevestiging van het veredelingswerk van Jens Kruger hoofd veredeling Tantau Roses.

Foto’s Copyright: Jens Kruger Tantau Roses

 

 

Rosa ‘Our Last Summer’

Weetjes!

 • De naam “Our last summer” is geïnspireerd op een songtitel van ABBA, en verwijst naar de prachtige zomerherinneringen. Alle tuinrozen in de gloednieuwe serie Plant’n’Relax zijn vernoemd naar inspiratie uit de muziekwereld.
 • De Plant’n’Relax serie bestaat uit gezonde tuinrozen die zich richten op de moderne consument die simpelweg wil planten en ontspannen.

Rosa ‘Our First Summer’ Plant’n’Relax New | ‘Color Your Life Award’ IPM Essen 2024

Deze klimroos ‘Our First Summer’ van Danish Roses Forever ApS wint Show Your Colors Award op IPM Essen 2024

Rosa Eskelund, die in 1996 samen met echtgenoot Harley het rozenveredelingsbedrijf Roses Forever ApS oprichtte, won de Show Your Colors Award voor haar uitzonderlijke kleur.

‘Our First Summer’-klimroos, getraind rond een houten latwerk en met een fantastische geur en bloemen. We konden dit zelf waarnemen op deze prestigieuze beurs in Essen

Foto’s Copyright: OYMI 2024