Haags Rozenconcours 2022

Op het 60ste Internationale Rozenconcours in het Westbroekpark heeft de Duitse rozenkweker Kordes op 2 juli een ‘hattrick’ gescoord. Met ‘Coral Lions-Rose’ wint hij de Gouden Roos, met roos ‘Better Times’ de Publieksprijs en ook de prijs voor Best geurende roos neemt hij mee naar Duitsland. Uniek!

Gouden Roos: Coral Lions-Rose
De Gouden Roos van de vakjury gaat in 2022 naar Rosa ‘Coral Lions-Rose’ van kweker Kordes. Deze roos is een rosé trosroos, heeft een mooie diep rosé kleur, bloeit rijk, groeit compact en bereikt een hoogte van circa 70 cm.

Een vakjury keurt de 350 rozen in het Westbroekpark een paar keer per jaar op kleur, bloei- en groei. Op het Rozenconcours wordt de vakjury aangevuld met genodigden uit binnen- en buitenland. Deze internationale jury verricht dan de laatste keuring. De roos met het hoogste aantal punten wordt bekroond als ‘Gouden Roos van de stad ’s-Gravenhage’.

De Publiekroos: Better Times
Ook vallen de rozen van Kordes bij bezoekers van het Rosarium in de smaak. Met zijn roos ‘Better Times‘ krijgt Kordes de meeste stemmen van het publiek en wint de Publieksroos. Deze geel/rosé grootbloemige roos heeft een mooie heldere kleur, bloeit rijk, groeit compact en bereikt een hoogte van circa 70 cm. “Better Times… wat een toepasselijke naam voor een winnende roos in deze tijden!”, zegt presentator Gregor Bak bij de bekendmaking in het Rosarium.

Best geurende roos: Kiss me Kate
Ook de prijs voor de best geurende roos gaat naar de Duitser. De Geurcommissie kent de meeste punten toe aan de roos ‘Kiss me Kate. “Deze heerlijk geurende rosé klimroos heeft een mooie rosé kleur, bloeit rijk, groeit uitbundig en bereikt een hoogte van circa 300 cm”, aldus de jury over deze roos van Kordes.

Volgens directeur Alexander Kordes is het vooral de prijs van zijn kweker Thomas Proll waar hij al 25 jaar mee samenwerkt. “Hij heeft het oortreffelijk gedaan met enorm veel passie en kundigheid”, zegt Kordes in zijn dankwoord over zijn succesvolle rozenjaar.

Volgens Thomas Proll is het geheim van het kweken van rozen geduld. “Rozen kweken vergt een lange adem. Het is een lagdurig proces. Ik heb vele uren in het veld en groenbedrijven doorgebracht. As je in het regenachtige Duitsland succesvol rozen kunt kweken, kunnen ze alles aan. Ze overleven dan alle soorten klimaat.”

Goed, gezond gewas
Volgens Michiel de Ruijter, lid van de Vaste Keuringscommissie, herken je de rozen van kweker Kordes blindelings. “Het is een totaalbeeld. Je ziet veel knoppen – soms wel 20 op een steel – en de rozen zijn stevig. Is er een uitgebloeid, zie je alweer nieuwe knoppen. Het is gewoon een goed, gezond gewas. De concurrentie krijgt het volgend jaar zwaar.”

Tekst: Merijn van Grieken
Foto’s: Jurriaan Brobbel
Hoofdfoto: De Gouden Roos voor Rosa ‘Coral Lions-Rose’ van kweker Kordes.