De truc met een (oude) kartonnen doos

De truc met een (oude) kartonnen doos

Een tijdje geleden was ik naar mijn favoriete tuinprogramma aan het kijken op de BBC en deed daar een opmerkelijke vaststelling. 
Ik zag dat men een aantal oude en verweerde rozenstruiken gerooid had en op diezelfde plek meteen nieuwe verse rozen met blote wortel ging aanplanten.

Ik zat natuurlijk op het puntje van mijn zetel en keek met argusogen toe hoe dit dan wel in zijn werk moest gaan.
We schreven reeds meerdere malen in ons magazine ROZENKRING dat er oplossingen zijn zoals tagetes (stinkertjes) planten, de bodem ontsmetten met chemische producten, de grond er helemaal uithalen en door verse aarde vervangen, enz. …

Hoe dan ook we willen gewoon af van die vervelende aaltjes die onze nieuwe rozen aantasten. 
Zou dit dan de oplossing zijn, gewoon een kartonnen doos en daarin onze nieuwe roos planten.

Ik deed voor jullie de proef op de som en ging aan het experimenteren. 
Met veel enthousiasme dook ik de rozentuin in en zocht naar enkele exemplaren die toch wat schade van de afgelopen winters hadden opgelopen en beslisten deze te vervangen door een  soortgenoot van de nieuwe generatie.

Met de spitvork rooiden ik de oude plant en met de spade maakte ik een gat ter grote van mijn kartonnen doos.
Ik had gezien dat ze op de BBC een vierkante doos voorzien hadden van +/- 35-40 cm hoog en breed en diep.

In de garage ging ik op zoek tussen het oud papier en kwam uit op enkele kartonnen dozen van Prosseco.
Dit leek mij wel geschikt, de dozen waren weliswaar niet zo breed maar alleszins diep genoeg om het wortelgestel van de roos er ongeschonden in te plaatsen.

De normale handelingen zoals Vivimus voor rozen DCM wat bentoniet en wat verteerde oude mest werd in de kruiwagen goed gemengd.
Een bodempje aarde in de doos, de roos mooi uitgespreid en verder opvullen met mijn verse aarde. Nu nog goed aangieten en dan was het afwachten hoe mijn roos er de volgende lente en zomer zou bijstaan. O ja, voor ik het vergeet ik had ook nog wat ‘Rootgrow’ in mijn tuinhuis liggen en dat heb ik ook op de bevochtigde wortels aangebracht alvorens ze het plantgat indoken.
‘Rootgrow’, dat geeft de jonge nieuwe haarwortels extra weerstand tegen aanvallen van de aaltjes.

Met de truc van de kartonnen doos komt de verse tuingrond in de doos niet in contact met de ‘vervuilde’ en met aaltjes besmette grond van daarbuiten en de doos verteert op termijn vanzelf. Tegen die tijd zijn de wortels van de nieuwe roos groot en sterk genoeg om weerstand te beiden tegen de belagers.

En nu het resultaat: wel ik moet toegeven dat de rozen op een normale manier na de voorjaarssnoei zijn uitgelopen en ook een normale bloei en groei kenden de eerst volgende zomer na aanplant. Nu de tweede zomer na de aanplanting(blote wortel) staan ze er nog steeds goed bij en met wat zoeken en krabben vind ik weinig of niets meer terug van de kartonnen doos.

Mijn tweede experiment startte ik dit jaar, de zomer van 2013, door vrij vroeg in de lente dezelfde techniek toe te passen maar nu met een roos die ik in pot had aangekocht. Je kan het als het ware  beschouwen als het verplanten van een roos die in een te kleine pot staat naar een grotere pot en deze laatste is dan mijn kartonnen doos. Ook hier kan ik jullie mededelen dat het resultaat alsnog zeer goed is en de roos rijkelijk gebloeid heeft de ganse zomer lang.

Toch nog even volgende bedenking meegeven; het uit- en ingraven van de kartonnen doos is redelijk arbeidsintensief en je moet de vervuilde grond elders in je tuin kunnen onderbrengen en niet te vergeten je moet ook over een hoeveelheid verse aarde beschikken om de kartonnen doos opnieuw mee op te vullen.

Tip!

Als je een groepje van drie perkrozen, grootboemige rozen TH wil aanplanten gebruik dan een bananendoos.
Deze heeft de ideale afmetingen, leg op de opening in de bodem van de doos wel en stuk ander karton.

We wensen jullie veel succes

Ben je toch on line  ga dan even googelen en kijken op volgende site :
Peter Beales Replant Box
http://www.classicroses.co.uk/products/roses/peter-beales-rose-replant-box/

De tuinman