75 jaar ADR rozen

75 jaar ADR-rozen

De Rozenkring Exclusief was uitgenodigd op het feestevenement
in het I-Point van Spinelli Park. De academische zitting werd gem

odereerd door Klaus Körber.
Na de intro van BdB-president Hajo Hinrichs, de voorzitter van het Federaal Bureau voor Plantenrassen Elmar Pfülb en Wilhelm-Alexander Kordes, de coördinator van de ADR-keuringen gaf Dr.Daniela Christ van het Bundessortenamt een overzichtspresentatie van de geschiedenis van ADR-testen vanaf de oprichting in 1948 tot vandaag 2023.
Het werd duidelijk dat de evaluatiecriteria voortdurend moeten worden
bijgewerkt. Nadat het bladgezondheidscriterium de hoogste prioriteit kreeg om
het gebruik van pesticiden te minimaliseren, werd de duur van het ADR-keurmerk
in 2018 beperkt tot 15 jaar.

ADR Goes Future

Invoering van 2 Nieuwe criteria
Hitte tolerantie | Tolerantie voor langdurige regen

In 2023 werden voor het eerst de beoordelingscriteria van hitte en regentolerantie toegevoegd
als aanpassing aan extreme weersomstandigheden bij klimaatverandering.
De afzonderlijke criteria bloemvorm en bloemkleur, die nu bij de beoordeling van de totaalindruk
worden meegenomen, zijn in het beoordelingsschema weggelaten.

Nieuwe criteria

In 2023 werden voor het eerst de beoordelingscriteria van hitte- en regentolerantie toegevoegd als aanpassing aan extreme weersomstandigheden bij klimaatverandering.

De afzonderlijke criteria bloemvorm en bloemkleur, die nu bij de beoordeling van de totaalindruk worden meegenomen, zijn in het beoordelingsschema weggelaten.

Het belangrijkste is of een nieuwe roos gezond en veerkrachtig is ten aanzien van de huidige klimaatsveranderingen. Dr.Daniela Christ: “De ADR-keuring is geen schoonheidswedstrijd. De nadruk ligt op de waarde van de tuin.” De rozenrassen die het ADR-keurmerk mogen uitdragen, moeten in de tuin gezond en robuust zijn.

Dr.Daniela Christ

In de proeftuinen worden de rozen opgekweekt zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen en zonder speciale verzorging.

Thomas Proll, hoofd veredeling bij Kordes Rosen, besprak in zijn boeiende uiteenzetting een breed scala aan onderwerpen in zijn presentie. De aandacht gaat bij het veredelingsproces uit om de winterhardheid te verbeteren, de opkomst van floribunda-rozen, tot de frequenter bloeiende, geurige rozen van David Austin. Navolging van deze geurende rozensoorten vonden hun navolgers op het vaste land in de Romantica of sprookjesrozen.
Later dienden zich een nieuwe rozengroep aan, nl. bodembedekkende rozen (o.a.Noack /Flower Carpet Rozen) en vervolgens de aanhoudende trend naar insectvriendelijke rozen met veelal ongevulde of halfgevulde bloemen. Tegenwoordig is de motivatie van veredelaars de arbeidsintensieve oculatie, die gepaard gaat met de vermeerdering van rozenvariëteiten te vervangen door soorten die goed ontwikkelen op eigen wortel en die kunnen worden vermeerderd door middel van stekken. Op de rozenkeuring 2021-2022 in het Rivierenhof A’pen behaalde Kordes de tweede prijs met de fantastische roos ‘Alexander von Humboldt‘(NektarGarten ®)

 

Thomas Proll, hoofd veredeling bij Kordes Rosen

 

Rozentuin van Zweibrücken

Ook de Rozentuin van Zweibrücken gaat met de tijd mee. Tuinmanager Heiko Hübscher en zijn team implementeerden een beplantingsconcept dat rozen en vaste planten combineert.
Een rozentuin waar we zelfs meermaals op bezoek waren en we steeds kunnen zien wat de mogelijkheden zijn om thuis in eigen tuin de soms gedurfde combinaties uit te proberen.
Bovendien wordt deze rozentuin op biologische wijze onderhouden, wat de biodiversiteit in flora en fauna aanzienlijk bevordert.

Tuinmanager Heiko Hübscher Rozentuin van Zweibrücken

 

Rozen op eigen zortel

De lezing van Prof. Dr.Traud Winkelmann van de Leibniz Universiteit Hannover. De focus van haar onderzoeksteam ligt op de vraag welke van de bestaande rozenrassen goed groeien zonder de gekende techniek van oculeren op een onderstam. De zoektocht focust zich op rozen die de eigenschap in zich hebben om een voldoende sterk wortelgestel uit te bouwen om zich in de steeds veranderende klimaatomstandigheden te kunnen aanpassen.

Met genetische analyses zal worden onderzocht welke rozenrassen zich goed kunnen ontwikkelen als ze zijn geworteld. Ook het bevorderen van wortelvorming in rozenstekken door gebruik te maken van een speciale bacterie wordt onderzocht en heeft al heel positieve resultaten opgeleverd.

ADR-rozen 2023

Ieder jaar is het reikhalzend uitkijken naar de nieuwe genomineerde rozen die het zo gegeerde ADR label mogen dragen, hier zijn ze nu!

Tien nieuwe rozensoorten ontvangen het felbegeerde keurmerk in het jubileumjaar

Hannover/Berlijn, 29.09.2023. In drie jaar tijd zijn 36 nieuwe variëteiten van de veredelaars Delbard, Kordes, Meilland, NIRP, Pheno Geno Roses, Poulsen en Tantau getest op gezondheid en hun tuinwaarde. Uiteindelijk konden tien rozensoorten de onafhankelijke testers overtuigen met hun duurzaamheid en schoonheid.

In totaal ontvingen 10 rozen variëteiten  het felbegeerde keurmerk. Negen van hen zijn al gekend onder de commerciële handelsnaam en de meeste hiervan zijn al te koop in de betere tuincentra. Wat het tiende betreft: deze zal pas worden uitgebracht zodra er een passende naam en een datum is voor de marktintroductie.

Met de perkrozen ‘Flamingo®’, ‘Goldkrone®’ (marktintroductie in 2026) en ‘Mentor-Rose®’, de klimrozen ‘Purple Siluetta’ en ‘Romantic Siluetta®’ en de kleine heesterroos ‘Simsalabim®’ komen dit jaar zes van de bekroonde variëteiten uit het veredelingsbedrijf Kordes’. Twee andere variëteiten, de perkrozen ‘STREET COLOURS® La Grande Motte’ en ‘Pink CHANTILLY’, komen uit het rozenveredelingsbedrijf Meilland, terwijl de klimroos ‘Perennial Domino®’ ® door Tantau is veredeld.

De genomineerde rozen werden op 27 september 2023 aan het brede publiek / genodigden gepresenteerd in het kader van de viering van het 75-jarig jubileum van de ADR op de terreinen van BUGA Mannheim. Naast ceremoniële toespraken van Hajo Hinrichs (BdB), Elmar Pfülb (BSA) en de voorzitter van de expertcommissie voor rozen, Wilhelm Alexander Kordes, waren er lezingen over de roos. Het allround succesvolle evenement werd gemodereerd door Klaus Körber (LWG Veitshöchheim). Dr. Daniela Christ (BSA), ADR-coördinator, presenteerde de ontwikkeling van de ADR vanaf de oprichting in 1948 tot heden. Thomas Proll (hoofd veredeling bij de firma Kordes Rosen) belicht in zijn presentatie de realisaties van de rozenveredeling in de vorige eeuw. In zijn presentatie tevens een knipoog aan de recent bekroonde roos ´Heidetraum´van Noack Rosen uit Güterssloh. De roos behaalde het zeer vermaarde label ‘Weltrose’2022 internationaal gekend als “Rose Hall of Fame” en bezit de labels ADR 1990 & ADR 2021. De biodiversiteit in de Rosengarten Zweibrücken werd levendig gepresenteerd door Heiko Hübscher.

Met de laatste en zeer technische lezing van Prof. Dr. Traud Winkelmann (Leibniz Universität Hannover) werd deze namiddag afgerond met een blik op actuele onderzoeksresultaten naar rozen op eigen wortels.

De ADR experteng is een werkgroep die bestaat uit vertegenwoordigers van de elf proeftuinen, de Vereniging van Duitse Boomkwekerijen (BdB) en het Federaal Bureau voor Plantenrassen (BSA), rozenveredelaars en onafhankelijke deskundigen. Rozenrassen met het ADR-keurmerk zijn eerder al streng getest om de tuinwaarde van nieuwe rozen te beoordelen, waarbij bladgezondheid hoog in het vaandel staat.

Copyrights teksten en foto’s : Dr. Daniela Christ

Aanvullende informatie over de ADR-rozen 2023

Flamingo®

 • compacte opgaande groei
 • rode nieuwe scheuten, verder donkergroen, zeer glanzend blad
 • de trechtervormige, halfgevulde bloemen vertonen een heel bijzondere kleur: helder roze tot oranje met een geel hart
 • de gele meeldraden trekken veel insecten aan, sterke scheut, na de zomer snoeien en even sterke tweede pool
 • goed zelfreinigend
 • dikke rozenbottels vormen decoratie in de herfst/winter

 

Flamingo® Kordes  perkroos
Introductiejaar: 2022

Goldkrone®

 • breedstruikige groeiwijze
 • glanzend, donkergroen blad, waarbij de donkerrode nieuwe scheuten een harmonieus contrast vormen
 • de zonnenbloemgele bloemen houden de kleur goed vast en verkleuren pas in een laat stadium naar crème wit
 • de heldere bloemen trekken veel insecten aan
 • goed zelfreinigend

sterke rozenbottelbevestiging

Goldkrone® Kordes  Perkroos
Introductiejaar: 2026

Mentor®-Rose

Mentor®-Rose Kordes Perkroos
Introductiejaar: 2022

Perennial Domino®

 • Rambler met zeer sterke groeikracht
 • kort na het planten bereikt de variëteit indrukwekkende hoogten
 • hij heeft niet de neiging kaal te worden, in het onderste deel van de plant
 • middelgroen, relatief kleine bladeren, licht glanzend
 • zeer hoge bladgezondheid, tot laat in de herfst
 • vertoont een bedwelmende bloemenzee met een zeer goed langeafstandseffect
 • de los gevulde paarse bloemen trekken veel insecten aan
 • de kleine individuele bloemen staan in dichte schermen en worden gekenmerkt door hun speciale vorm
 • zeer goede zelfreinigende eigenschap
 • Zelfs na zwaar snoeien geeft deze rambler geen overtuigende tweede bloei

De roos geeft na de eerste bloei veel kleine rozenbottels, ze zorgen in de herfst voor een mooi aanblik in de tuin. Voorwaarde: niet snoeien na de 1ste bloei

Perennial Domino® Tantau Rambler 
Introductiejaar: 2021

 

Pink CHANTILLY®

 • losse, bossige groeiwijze
 • licht glanzend, middelgroen blad
 • sprookjesachtige roos, die door de sterke puntvorming op de kelkbladen een bijzonder romantisch effect heeft
 • overvloed aan bloemen in losse tuilen
 • de half-dubbele bekervormige bloemen verschijnen in roze met een opvallende gele basisvlek als ze bloeien
 • later vervagen de bloemen in een zeer harmonieus kleurenspel van blauw roze naar wit
 • zeer goede hittetolerantie van de bloemen
 • geen rozenbottelvorming
Pink CHANTILLY® Meilland Perkroos
Introductiejaar: 2023

Purple Siluetta®

 • Rambler roos
 • glanzend, middelgroen blad en lage stekels
 • de licht geurende, paarsrode bloemen staan in dichte tuilen op de bloeitak
 • opvallende gele meeldraden en de geelgroene stamper vormen een groot contrast en trekken insecten aan
 • deze roos heeft een overweldigende eerste bloei en is bovendien goed zelfreinigend
 • ondanks flink snoeien, blijft de 2de bloei meestal zwak

als we niet snoeien, vormen er zich veel kleine rozenbotteltjes, waardoor het decoratieve effect van de rambler lang behouden blijft tot diep in de herfst/winter

Purple Siluetta® Kordes Rambleroos
Introductiejaar: 2021

Romantic Siluetta®

 • Rambler met lange, buigzame scheuten
 • goede plantstructuur
 • middelgroene, glanzende bladeren
 • jonge, donkerrode scheuten vormen een harmonieus contrast met de bloemen
 • relatief grote dubbele bloemen staan in dichte tuilen op de bloeitak
 • kleurenspel in pasteltinten: roze violet, lichtroze tot helder wit afhankelijk van de weersomstandigheden
 • een lichte tot medium, zeer aangename geur is waarneembaar

sterke eerste bloei met iets zwakkere nabloei

Romantic Siluetta® Kordes Klimroos
Introductiejaar: 2020

Simsalabim®

 • absolute blikvanger van dichtbij en veraf
 • opgaande groeiwijze
 • het sterk glanzende, donkergroene blad heeft een zeer hoge bladgezondheid tot laat in de herfst
 • roodachtige nieuwe scheuten
 • elk van de halfgevulde bloemen is uniek en heeft roodwitte strepen en spikkels
 • zeer populair bij insecten
 • zeer sterke rozenbottelvorming na de bloei
  Simsalabim® Kordes kleine heesterroos
  Introductiejaar: 2023

STREET COLOURS® La Grande Motte

 • brede, bossige groeiwijze
 • de nieuwe scheuten hebben roodachtige bladranden
 • glanzende, middelgroene bladeren
 • halfdubbel, eerst geelachtig witte, later zuiver witte bloemen
 • de gele meeldraden trekken veel verschillende insecten aan
 • zeer geschikt voor borders en plantvakken
 • vormen een echt bloemtapijt
 • deze roos heeft twee zeer sterke bloeiperioden, waarbij men zich afvraagt hoe de planten überhaupt nog fotosynthese kunnen ontwikkelen, aangezien er tijdens de bloeitijd bijna geen bladeren zichtbaar zijn op de roos.
  STREET COLOURS® La Grande Motte Meilland perkroos
   Introductiejaar: 2023

   

 

 • Sfeerbeelden viering 75jarig jubileum 

 

http://www.adr-rose.de