Snoeien in Januari wel of niet ??

Januari is een stille maand in de tuin, maar ook een tijd vol verwachting. Heel wat tuinplanten kun je, nu ze nog in rust zijn, snoeien in januari.

Tuinrozen
Snoei de twijgen van struik-, heesterrozen met een 1/3 terug en verwijder verder oud en dood, beschadigd en ziek hout. Herkenbaar aan mosvorming, bruine en zwarte kleur  blauwpaarse vlekken. Zo zorg je door te snoeien in januari voor een open structuur van takken met genoeg onderlinge ruimte waar licht en lucht in de heester kunnen.

Fruitbomen snoeien is een werkje dat je kan doen op vorstvrije dagen in de periode tussen januari en maart.

Wel snoeien in de winter

Zogeheten pitvruchten mag je wel in de winter snoeien. Dit zijn vruchten met kleine pitjes en een klokhuis, zoals appels, peren,…

Niet snoeien in de winter

Zogeheten steenvruchten snoei je pas na de bloei in het voorjaar of na de oogst eind zomer. Steenvruchten hebben een enkele harde pit als kern, zoals kersen, pruimen en abrikozen

Tip van de tuinman

Werk altijd hygiënisch: zorg dat je snoeischaar vlijmscherp en proper is. Ontsmetten met wat handsanitiser of een doekje gedrenkt in een ontsmettingsmiddel. Snoei enkel bij droog weer en snoei niet tijdens een periode van vorst. Dit voorkomt de verspreiding van ziektes en kwalen.

Het hele jaar door snoeien

Snoeien is iets waarvan iedereen wel weet dat het moet gebeuren, maar waar veel rozenliefhebbers ook ten onrechte onzeker over zijn.
Wie zin heeft in een workshop tuinrozen snoeien kan zich melden op volgend e-mailadres:

info@derozenkring.be
We nemen contact voor verdere details i.v.m. de juiste locatie in Heusden Zolder

datum: Zaterdag 9 maart 2023 om 13:00u