5 essentials tot succes!

Persoonlijke uitrusting

Voor je begint te snoeien, heb je uiteraard het juiste materiaal en aangepaste kleding nodig.

Stevige handschoenen:

Zoals je wel weet, hebben rozen veelal scherpe doornen. Kies daarom stevige handschoenen, die niet gemakkelijk doorboord kunnen worden, maar toch je hand goed omsluiten om voldoende gevoel, grip, te blijven houden bij het snoeiwerk. Een klassieke lederen handschoen is nog steeds mijn favoriet.
Afgelopen jaar heb ik ook een nieuwe handschoen uitgeprobeerd met goed succes.
Deze koudebestendige handschoenen zijn uiterst geschikt voor gebruik in de tuin, vooral bij opruimwerkzaamheden, onkruidverwijdering en klussen allerhande.
De binnenkant van de handpalm en vingers waren voorzien van nopjes wat het extra grip gaf bij het hanteren van mijn snoeigereedschap. De binnenzijde was voorzien van een fleece afwerking en gaf een aangenaam gevoel.

Stevige schoenen of laarzen

Uiteraard is het vanzelfsprekend dat je beschikt over een paar stevige werkschoenen, liefst een model dat je enkels bedekt.
En een paar kwalitatieve rubberen laarzen met een binnen afwerking tegen de koude is echt wel nodig om in het vroege voorjaar soms op nog drassige ondergrond te werken zonder dat je naar binnen moet met verkleumde tenen.

Werkkledij

Een stevige werkbroek en bijhorende boven kledij mag echt niet ontbreken. Denk daarbij zeker aan een stevige jas die winddicht, noch regen doorlaatbaar is.
Moderne versies zijn uitgevoerd met een membraam zodat de jas ook het nodige transpiratievocht kan afvoeren. Zo blijf je ook aan de binnenzijde droog. Het klinkt misschien cliché, toch hou ik vast aan mijn oerdegelijke vetjas. Zo’n waxjas is waterdicht, winddicht en toch ademend.
De betere waxjassen zijn gemaakt van Egyptisch katoen, dat geïmpregneerd is met op olie gebaseerde (reukloze) wax.
Bovendien is de enorme duurzaamheid één van de sterkste troeven. Van een warme waxjas heb je jarenlang plezier.
Voor de traditionele waxjassen geldt: hoe ouder hij is, hoe mooier hij wordt.
Ben je op zoek naar zo’n jas, neem dan een kijkje onder Country & leisure wear.

Extra’s:

Een beschermend hoofddeksel is echt wel een must als je aan klimrozen begint te snoeien.
Hetzelfde geldt uiteraard voor de snoeiwerken aan liaanrozen of ramblers.
Handschoenen met lange manchetten zijn dan ook uw partner en vergeet de veiligheidsbril niet. Maar al te vaak moet je wel eens trekken om een lange tak los te krijgen en het is niet ondenkbaar dat deze ongecontroleerd in je aangezicht terecht komt.
Kniebeschermers zijn handige hulpjes al zijn kniematjes ook wel inzetbaar, je moet niet steeds gebukt staan wat rugklachten kan voorkomen.

Het juiste gereedschap

 

Handsnoeischaar

Investeer in een kwalitatief model. Het is van het allergrootste belang dat je mes goed snijdt. Het staat dus garant voor mooie gladde snijvlakken. Werk je met een goedkoop model dan gaat de kans groot zijn dat we eindigen met rafelige snijvlakken.
De oorzaak van geïnfecteerde takken is daar meteen het gevolg van.

Tip! Mannen en  vrouwen verschillen nu eenmaal van anatomie.
Dus is het raadzaam om een snoeischaar aan te kopen die aangepast is aan het menselijk lichaam.

Takkenschaar

Eigenlijk is dit een snoeischaar met lange handvaten zodat je minder kracht moet zetten en gemakkelijker dikke takken kunt doorknippen. Erg handig bij het verjongen van grotere heesterrozen en klimrozen, die aan een verjongingsbeurt toe zijn. Ook hier geldt weer; investeer in een takkenschaar van een goed merk. Je hebt het een leven lang. Voor dames zijn er ook takkenscharen met een ingebouwd OVERBRENGINGSSYSTEEM, die het  nog eenvoudiger maken om dikke takken door te snijden. Enkel het prijskaartje is aan de hoge kant. Toch het het overwegen waard als je veel snoeiwerk hebt.
Bovendien is deze takkenschaar ook elders bij je tuinwerkzaamheden inzetbaar.

Snoeizaag

Een dergelijk gereedschap is echt noodzakelijk voor het verwijderen van oude houtige rozentakken of dood hout.
We raden je aan om een inklapbaar met een gebogen blad aan te kopen.
Ik geef de voorkeur aan een model met een zacht en goed in de hand liggende greep.
Een zaagblad dat in beide richtingen snijdt, geniet mijn voorkeur.