Zomerbloeiende rozen

Ramblers en liaanrozen.

Deze categorie wordt vaak op het einde van een uiteenzetting besproken, wel nu starten we ermee. Ramblers zijn rozen die slechts één keer bloeien, meestal in de periode vanaf begin juni, een zestal weken lang. Ze worden niet in maart gesnoeid. Enkel het wegnemen van oude en dorre takken is voldoende. Een in de winter losgewaaide tak kan je ook zonder problemen wegknippen. Ga je toch snoeien, dan zou dat ten koste gaan van de bloei in dit rozenjaar, want ramblers bloeien ’op het oude hout ’: op de takken die vorig jaar zijn gegroeid m.a.w. op 1 jaar oud hout. Na de bloei snoeien stimuleert de groei voor volgend jaar. Je moet dan wel weten dat je in dat jaar geen bottels meer zal hebben op de roos. Wil je de roos verjongen, doe dat dan in twee of drie jaar door slechts gedeeltelijk oude en lange takken tot onder weg te zagen. Nieuwe slapende ogen die uitlopen, kan je dan opnieuw leiden naar eigen voorkeur.

Enkele voorbeelden die zeker de moeite waard zijn om eens in je tuin te planten.

Rosa ´Mrs. F.W. Flight´ (Cutbush UK, 1905).type Hybrid Multiflora bloemen zijn half gevuld , kleur diep pink met wit hartje. Rosa Multiflora-Hybride ´Taunusblümchen´ (Weigand 1904) deze roos is lichtjes remonterend en de bloemen verspreiden een fijne geur. De roos heeft weinig stekels, wat erg gemakkelijk is om ze aan pergola’s te laten groeien, waar je vaak door gaat. De roos is zeer winterhard. Mooie oranje bottels in het najaar.

Snoeien van struikrozen en oude rozen.

Historische rozen, ook wel oude rozen genoemd, snoei je ook niet in maart. Wanneer snoei ik deze dan wel? Je moet weten dat de rozen in deze categorie op tweejarig hout groeien? We maken een overzicht van enkele gekende rozengroepen.

Snoeien van Damascener rozen.

Na de bloei dienen de hoofd- en zijscheuten teruggesnoeid te worden. Indien zich in de nazomer te lange dunne en slappe  scheuten  hebben  ontwikkeld,  kunnen  we  deze inkorten. Dus gaan we op zoek naar oude en houterige gesteltakken, die we vervolgens voor ¼ van de lengte tot

1/3 terugknippen. Dit kan je doen rond half tot eind oktober. De roos gaat dan mooi getrimd de winter in en er zijn nog voldoende bloemknoppen op de heester aanwezig voor de bloei volgend jaar.

Rosa  ´Trigintepetala´, synoniem  ´Kazanlik ´ is  de echte olieroos  uit  Bulgarije.  
Het  is  een  ruige  heesters  met een  open,  ietwat  slordige  groeiwijze.  Geef  ze  de nodige ruimte.

Snoeien van botanische rozen , Noisette rozen.

Voor  wie  interesse  toont  voor  oude  rozen  en  hiermee  een collectie wil beginnen, is de roos ‘Blush Noisette’ zeker een aanrader om mee te starten. Het is een roos met veel charme en uitstraling. De bloemknopjes lenen zich uitstekend voor het maken van corsages. In het begin moet je de plant enkel in vorm houden en is snoeien niet echt een vereiste. De rozen zullen gaan bloeien na het tweede jaar op de zijscheuten van de gesteltakken die we omhoog leiden. In de komende jaren gaan we ons beperken tot het weghalen van oude en dorre takken. Ga je toch sterk snoeien, zal bij deze soorten vooral veel blad op de plant komen ten koste van de bloemen. Niet doen dus! !

Rosa  ‘Blush  Noisette’  kan  zowel  in  de  romantische tuin als in de moderne tuin geplant worden. Een sterk pluspunt,  deze  roos  heeft  een  goede  en  aangename fijne  geur.  Plant  hem  dus  ergens  aan  zithoekjes  of doorgangen naar het terras.

Snoeien van Gallicarozen.

Veel van deze zeer oude rozen hebben een rommelige, zeg  maar  warrige,  groeiwijze  met  spichtige  scheuten,  deze moeten we toch na enkele jaren uitdunnen om een goede luchtcirculatie in de rozenstruik te krijgen. Na de bloei, in de zomer dus, gaan we de zijscheuten inkorten en het dode en zieke hout verwijderen. De Gallica’s geuren sterk en zijn doorgaans goed winterhard. Enkele voorbeelden:

Rosa  Mundi,  dit  is  een  oudere  heesterroos  met  grote roze wit gestreepte bloemen, hoogte 140 cm, eenmaal bloeiend., Rosa  gallica  Scharlachglut  Kordesii  hybrid.  [Poinsetta x Alika (R. gallica grandiflora)] Kordes, Germany, 1952: Oudere heesterroos met scharlaken rode grote enkele bloemen,  hoogte  180  cm,  herbloeiend.  Kleur  rood Hoogte 150-200 cm Bloeiperiode is juni, juli, augustus, september, sterk geurend.

Snoeien van Bourbonrozen en remontant hybriden.

De tot deze groep van rozen behorende soorten zijn meestal doorbloeiend en kunnen we dus net als de theehybriden
snoeien, snoei de rozen niet te kort terug voor een goed resultaat.


Enkele voorbeelden:
Rosa  ´Louise  Odier´  (Jacques-Julien,  Jules  Margottin,
Père & Fils frankrijk 1851).

Grote  warmroze  bloemen  met  een  lila  zweem.  Snoei in het voorjaar als een moderne grootbloemige roos, maar veel lichter. 
Rosa  ´Madame Isaac Pereire´ is een kruising van Armand Garçon (France, 1881), in Frankrijk geïntroduceerd door Margottin père & fils in 1881.  Goede,      sterk      groeiende        klimroos,       met      grote, karmozijnrode,  komvormige,  sterk  gevulde  bloemen. Zeer sterk geurende roos! Herbloeiend.
De roos kan je zonder problemen als klimroos +/-3 meter leiden.
Zorg voor  een  goede  luchtcirculatie!  Rosa  ‘Madame  Isaac Pereire’ is meeldauw gevoelig.

Snoeien van Mosrozen

Kenmerkend voor mosrozen is de mosachtige begroeiing aan de stengels  en onderaan de knoppen. De bloemen van mosrozen zijn gevuld en goed geurend. De kleur varieert van  wit  tot  diep  donkerrood  en  er  komt  zelfs  een  gele variëteit voor. Er zijn eenmaal bloeiende en doorbloeiende soorten. De snoei is dan ook afhankelijk van de bloeiperiode. Aangezien  de  meeste  soorten  eenmaal  bloeien,  kan  er geen  voorjaarssnoei  worden  toegepast.  Men  snoeit  dan immers de takken van de bloemknoppen weg. Na de bloei kunnen oude en dorre takken verwijderd worden en kan de rozenstruik worden uitgedund en terug in vorm gesnoeid. De herbloeiende soorten kunnen zowel onmiddellijk na de bloei als in het voorjaar maart teruggesnoeid worden.

Enkel voorbeelden:

Rosa ´William Lobb M.´ Mosroos (Laffay  Frankrijk 1855) de roos heeft grote trossen, dubbele karmozijnpaarse bloemen, de geur van de bloemen is overweldigend.