Stamrozen in pot | Winterbescherming!

To Do's in nov/december


Rose care in de wintermaanden.

We tonen je hier hoe je stamrozen in pot op een correcte manier vlot door de winter kan krijgen!

Vorstgevoelige rozen in pot moeten nu echt wel goed beschermd worden tegen koude nachten, snedige wind uit het noordoosten en tegen de aankomende mogelijke vriesdagen. Indien je uw rozen in pot niet binnen kan zetten in een vorstvrije ruimte kan je ze altijd beschermen met een kwalitatieve vliesdoek of plantenjas met ritssluiting. Eventueel doe je dit in combinatie met jute, kokosmat en/of door noppenfolie omheen de pot te wikkelen. Je kan ze dan gerust laten buitenstaan zij het dan op een beschutte plek uit de koude wind uiteraard. Zelf al zijn de meeste rozen winterhard. Het wortelgestel is steeds bijzonder gevoelig dus aarzel niet om potten met jute of noppenfolie en tuintouw in te pakken.

Stap voor stap
Stap_1
Snoei de kroon lichtjes in. Let op dit is geen definitieve snoei. Deze doen we straks als de winterbescherming er vanaf gaat. 
Dus ergens half maart 2020.

Stap_2
Stop tussen de twijgen en op de oculatiepunten wat droog stro. Kleine dennentakjes of een wollen doek kunnen ook hun dienst bewijzen.

Stap_3
Omwikkelen van de kroon met een vliesdoek of gebruik een voorgevormde vlieszak.( te koop in tuincentra of online) De uitvoeringen met een ritssluiting maken het werkje natuurlijk iets gemakkelijker. NOOIT een plastiekzak gebruiken(serre effect)

Stap_4
Met een stevig tuintouw/holle bindbuis bind je alles goed vast onder de verdelingsplaats

Stap_5
De stam zelf kan je indraaien met juteband. Ik gebruik een eenvoudige isolatiebuis dat gaat wat sneller en is handiger. Ik gebruik deze reeds meerdere jaren.

Stap_6
De pot omwikkelen met een noppenfolie en daarna draai je er een mooie jute doek of kokosmat omheen.

Stap_7
Als afwerking doe je er nu nog een mooie strik omheen. Laat je kleinkinderen meehelpen met het versieren. Enkel kerstballen  sterren brengen dadelijk meer sfeer en zo betrek je de kleine gasten al in je tuingebeuren.

Stap_8
Verwijderen van de winterbescherming. Dit doen we pas wanneer de forsythia in bloei staat. +/- 15 mrt. Dan gaan we de roos ook haar definitieve snoeibeurt geven en flink bemesten met een organische meststof.(Mix2 of Mix5 van DCM)

To Do's in november/dec

 

Winterbescherming!

Stilaan wordt het tijd om onze rozen te beschermen tegen koude wind en vriestemperaturen.

Dat dit niet saai hoeft te zijn zie je op de volgende foto's!

HOE BESCHERMT U UW ROZEN TEGEN DE VORST EN DE VRIESKOUDE TIJDENS DE WINTERMAANDEN ?

 Er zijn rozenvariëteiten die de strenge vorst beter verdragen dan andere soorten. De rozen die in het najaar 2019 geplant zijn, zijn gevoeliger aan grote temperatuurverschillen. Zorg ervoor dat de entplaats (de dikke knobbel) goed beschermd is. Normaal zit deze +/- 5/6 cm onder de grond. Opgelet, na een paar seizoenen komt de occulatieknobbel van de ouder wordende rozelaars naar boven en gaat dan opnieuw bloot komen liggen. 
Dus aanaarden is dan de boodschap.(gewone aarde nemen geen vers stalmest of wat dan ook) Voor het beschermen van uw rozelaars in potten of op geënte stam (stamrozelaar), wees op tijd en wacht niet te lang, dus kies het juiste moment, niet te laat, maar zeker ook niet te vroeg. In november kunt u alle vorstgevoelige rozen in potten en bakken in uw berging opslaan. De schuur, bijkeuken, garage of zolder zijn prima plaatsen om dit te doen. De afgelopen winters waren er zeer koude temperaturen in februari, echter niet echt aangekondigd. Nu daarentegen voorspelt men toch een winterprik in de komende weken. Velen wachten omdat de temperaturen te mild zijn voor de tijd van het jaar. Vele rozen zijn reeds opnieuw gaan uitlopen en sommige vormen zelfs nieuwe bloemknoppen. D.w.z. dat er een sapstroom is en dat de twijgen vol zitten met sappen, hierdoor zullen ze dan ook onherroepelijk kapot vriezen indien er geen of onvoldoende bescherming is. Lichte nachtvorst is niet zo erg maar echte vriesdagen met overdag min temperaturen kunnen toch voor heel wat schade zorgen. Afdekken met vliesdoeken, jute, en of dennentakken is een goede oplossing. Gebruik geen plastiekfolie!!!! In het buitenland heb ik testen gezien met tarwe stro in de vorm van pellets, of gehakseld vlas. Zelf heb ik geen ervaring hiermee. Het is ook kostelijk en je moet het ook ergens kunnen aankopen. Een mulchlaagje aanbrengen van minstens drie jaar oude stalmest kan ook. Onderwerken met een rozenvork na de snoei.

Belangrijke opmerking: vermijd absoluut het gebruik van dennenboomschors als mulchlaag, op langere termijn veroorzaakt deze heel wat narigheid die vaak onomkeerbaar is. Bescherm dus uw gevoelige en jonge pas aangeplante rozen in geval van zeer strenge vorst, werk eerder preventief. Kijk na of de soorten het ook echt wel nodig hebben. Het bespaart je tijd en geld. Vooral de geel- en abrikooskleurige soorten kunnen minder goed de extreme koude verdragen. De meest recente rozensoorten met een ADR-label zijn dan weer een aanrader gezien ze op deze kwaliteit gekeurd zijn gedurende een periode van drie opeenvolgende jaren. Indien we alsnog een zeer koude winterprik zouden krijgen, is het verstandig vooral de volgende rozelaars aan te aarden:  uiteraard de rozelaars die geplant zijn gedurende najaar 2019. In ons clubblad jg20/1 brengen we een item om met eenvoudige materialen een roos alsnog snel en doeltreffend in te pakken tegen extreme koudeprikken. Stamrozen met een jute zak beschermen en de stam met een isolatiebuis / juteband , aan de voet aanaarden met tuingrond. Klimmers kunnen met een oude deken of lakens of vliesdoeken omwikkeld worden. Vergeet de voet van de klimmer niet aan te aarden. Een oude mat kan ook dienst doen.

Rozen in potten beschermen!

De rozen in potten ondervinden meer last van extreme kou. Om hen in de lente in vorm terug te krijgen na een strenge winter, ga dan als volgt te werk: de pot op een verhoogje zetten op een beschutte plaats en uit de wind: dit kan ook in een berging of achtergebouwtje. Zorg ervoor dat de entplaats goed is bedekt. Is dit niet het geval, voeg dan wat potgrond toe of gebruik een kokosmatje. Ook al zijn je potten vorstbestendig toch moet je voorkomen dat de wortelkluit gaat bevriezen tot een ijsblok. De pot dient bij erg negatieve temperaturen beschermt te worden met noppenfolie. Je kan ook een verwarmingskabel rond je pot leggen met daar rond een noppenfolie. De twijgen wikkel je in met jute of met een zak uit vliesdoek. Laat je wortelkluit ook niet uitdrogen. Gebruik nooit een plastiek zak. Omstreeks half maart, wanneer het risico op strenge vorst voorbij is, mag u de bescherming weghalen. Kies bij voorkeur een bewolkte dag om  gewenning aan licht te bekomen en om een zonnebrand te voorkomen op de twijgen. Snoei je rozen  en geef hen een eerste bemesting met een organische meststof. 

winterbescherming rieten mat en dennentakken
jute zak