Klimroos voor je verticale tuin!

Klimroos voor je verticale tuin

 Tuinen worden kleiner en ons klimaat wijzigt. Klimrozen houden van warmte en zijn dankbare planten om een minder fraaie hoek of wand aan te kleden. Kies je voor een klimroos dan moet je rekening houden met voldoende ruimte in de hoogte en het prieel moet stevig genoeg zijn om een volgroeide roos te kunnen dragen.
Eigenschappen als groeikracht, scheutvorming, door- of eenmalig bloeiend zijn factoren die bepalend zijn in je keuze. Bloemkleur en bloemvorm zijn erg persoonlijk maar bloeirijkdom en gezondheid zijn criteria waar je niet omheen kan. Klimrozen worden ten onrechte zo genoemd, zonder onze hulp zullen ze nooit of te nimmer de hoogte ingaan omdat ze niet beschikken over de speciale hechtorganen die planten als klimop of druiven wel hebben. Leirozen is eerder een betere omschrijving.
Rozen met de juiste techniek snoeien en leiden verdient dan ook de nodige aandacht. (kijk bij workshops)
Je leest meer over hun verzorging en geschikte soorten in ons april nummer jg 24/2.