ADR-ROZEN

 

ADR-rozen. Wat betekent dat?ADR

De Allegemeine Deutsche Rosenneuheitenprüfung (ADR) is een organisatie, ze vertegenwoordigt de Duitse boomkwekers, rozenkwekers en onafhankelijke experts. Rozensoorten die het ADR-label dragen, werden aan een zeer strenge keuring onder worpen. Dit betekent dat de consument een roos roos koopt die aan een aantal voorwaarden voldoet zeker aangaande resistentie.

Waarom ADR?

Ieder jaar worden vele nieuwe rozen nieuwigheden in de handel gebracht en het reeds bestaande sortiment vergroot zich gestadig. Om nieuwigheden op hun kwaliteit te kunnen beoordelen en aan strenge creteria te onderwerpen werden midden de vijftiger jaren de ADR-rozenkeuring door Wilhelm Kordes opgericht.

Wat wordt gekeurd?

De keurig kijkt o.a. naar de bloemvorm, geur, gezondheid, struikvorming, rijk bloeiend, winterhardheid, resistentie tegen bladvlekkenziekten, vernieuwend. Het voornaamste criterium is de weerstand tegenover bladziekten. Rozen zullen daardoor ook minder moeten behandeld worden wat dan ook weer goed is voor het milieu.

Waar wordt er gekeurd?

De ADR-keuringslocaties werden in 11 verschillende proeftuinen  over het ganse Duitse grondgebied van noord naar zuid en van oost naar west verdeeld. Zonder enige behandeling met plantenbeschermingsmiddelen worden ze jaarlijks gekeurd door een commissie van rozenexperten . Na drie jaren kan  een rozensoort het ADR-label bekomen als aan de verschillende criteria voldaan wordt. Gezondheid en resistentie tegen bladziekten zijn belangrijke keuringscreteria.