Rozen in pot

 

Rozen op je terras, het kan mits enkele regels in acht te nemen!

Rozen in terraspotten houden heeft iets mysterieus. Moeilijk maar het kan als je rekening houdt met enkele belangrijke regels. Mooie, luxueuze  uitgevoerde terraspotten, vervaardigd van glasfiber, geven vele voordelen, zoals: lichtgewicht, ijzersterk, weer- en vorstbestendig. Met deze terraspotten haalt u echt iets bijzonders in huis en ze geven een luxe uitstraling aan uw tuin of balkon. Kies voor een ruime pot want rozen zijn echte gulzigaards. Potten en kuipen van welk materiaal ze ook zijn gemaakt, moeten voorzien zijn van afvoergaten in de bodem. Bij nieuwe bloembakken dus zeker even nakijken en gaten boren zodat het overtollige water kan wegvloeien. Om te voorkomen dat de drainagegaten verstoppen, kun je enkele grote potscherven boven de openingen leggen en daarop breng je nog enkele cm drainagemateriaal aan zoals kiezelsteentjes, kleikorrels, lavakorrel, enz….

Gebruik een potgrond van goede kwaliteit en als het kan eentje die voorzien is van messstoffen met een werking van minstens drie maanden.
DCM potgronden vormen daarbij de ideale partner. Uw terras of tuinkamer zal in geen tijd worden omgetoverd tot een ware expositieruimte. Een goede voorbereiding zorgt voor een geslaagd resultaat waarmee u overal zonder aarzelen kan pronken. Vergeet niet dat de gietrand  zo’n 2 cm gerespecteerd wordt. Gebruik bijpassende onderschalen en plaats die onder de potten. Dat scheelt heel veel in het gieten. Het overtollige water van uw gietbeurt wordt in de onderschotel opgevangen en met dit bodempje aan reservewater kan de bloembak minder snel uitdrogen. Bemesten doe je met vloeibare meststoffen. Deze geven het snelste resultaat. En dan is er nog de keuze van de roos. Niet elke roos kan of doet het even goed in een terraspot. Zelf ben ik reeds enkele jaren bezig met het uittesten van rozen in potten en kan u volgende soorten aanbevelen.

‘Medusa’ en ‘Sorrento’ van Noack zijn schitterende rozen om ofwel alleen of in een triootje op te planten of te combineren met eenjarige bloemen. Zo staat ‘Medusa’ samen met een Lavandula angustifolia ‘Munstead’en een Salvia nemorosa ‘Mainacht’ in een kuip in volle zon. ‘Sorrento’ staat in combinatie met witte Surfinia (Hangpetunia). Een andere kuip heb ik opgeplant met de roos ‘Satina’ in combinatie  met zilverblad en Lavandula stoechas ‘Papillon’ook wel kuiflavendel, vlinderlavendel genoemd. De roos ‘Gärtnerfreude’ contrasteert dan weer mooi met Bacopa (wit). En dan nu mijn lievelingscombinaties; ‘Bayernland Cover’ goddelijk opgepot  met Hosta ‘Praying Hands’. Deze staat in de half schaduw aan mijn voordeur. De absolute topper is een combinatie van Cosmos atrosanguineus, Nederlandse naam: Zwarte Cosmea, chocoladecosmos. Deze naar chocolade geurende chocoladeplant met een heesterroosje ‘Coeur de France’, dat reeds drie jaar in dezelfde hoge kuip staat en aan de voet bedekt wordt met een parapluplantje of purperklokje, de volksnaam voor Heuchera. Ik heb volgende variëteit gekozen: Heuchera micrantha ‘Palace Purple’. Het heeft een chocoladekleurig blad, wat mooi contrasteert met rooswitte bloemen en bijzonder goed harmonieert met de roos die ook wit-wijnrood gepanacheerd is. Het roosje heb ik gekocht van een Franse rozenkweker uit Orléans op het rozenfestival in Ronse.

Verzorging: op vochtige en warme plaatsen op het balkon kan spint snel de kop opsteken. Een preventieve behandeling is dan aangewezen. Regelmatig bijmesten en controleren op belagers. Grijp dan snel in of behandel preventief. De bovengenoemde soorten zijn allemaal zeer resistent en hebben weinig tot geen problemen. Verder zijn er nog vele andere soorten die zich lenen voor gebruik in potten. Dus keuze genoeg in de categorie balkonrozen.

Door de toenemende vergrijzing gaan vele tuinliefhebbers om diverse redenen hun woonst ruilen voor een woonst op een appartementje. Hun passie voor groen willen ze blijven behouden en kiezen dan vaak voor een verblijf met groot terras. Ook hier willen ze dan kunnen genieten van de koningin der bloemen.  Wat velen niet weten is dat rozen het ook in pot en in combinatie met eenjarige,grassen, hosta’s, vaste planten, enz. … een bijzonder mooi effect kunnen geven. Het is echter niet zo dat men om het even welke roos dan ook kan planten. Niet elke tuinroos doet het in een toch wel beperkte ruimte. Mits enkele regels in acht te nemen is succes gegarandeerd. Straks meer hierover.

Een zomers terras met rozen is de ultieme droom van elke tuinliefhebber. Wie durft het aan om dit jaar een experimentje op te zetten. Een roosje met wat eenjarige planten vormt een schitterende combinatie op het zomerterras echt chique als je het mij vraagt! Je kan honderduit genieten vanuit je luie ligstoel en wegdromen onder een stralende zomerzon met een verkoelend drankje. Of als je vrienden op bezoek zijn trakteer je toch gewoon met een heerlijke rozenbowl.

Wie denkt dat alleen tuinbezitters mogen genieten van rozen in combinatie met vaste planten, heeft het dus helemaal mis. Ook op het terras verdienen ze een prominente plaats. Uiteraard in het zonnetje en liefst een vleugje wind.

Combinaties

Zelf hebben we enkele soorten uitgezocht en opgeplant.

Keuze nr 1

Rosa ‘Baillando´® Tantau 2008 bijvoorbeeld geeft een hele zomer lang compacte bloemtrossen gelijkend op dahliapomponnetjes m.a.w. mooie gevulde zalmroze roosjes. Extra voordeel van dit roosje is dat hij sterk is met een goede resistentie tegen witziekte en sterroetdauw, waardoor het écht genieten is.

Als pot nemen we een vrij goedkope plastieken pot van 40cm diameter en hoogte. Een schaal  in bijpassende kleur. Voor een tiental euro hebben deze kunnen aankopen in een tuincentrum. Voor deze roos kiezen we volgende potgrond Brill Balkon- en Kuipplantengrond  . Potgrond op basis van bolsterveen, tuinturf, geëxtrudeerde houtvezel, klei en meststoffen op basis van calcium. Speciale potgrond voor het uitplanten van bloeiende balkon- en kuipplanten.  Het bevat houtvezel als voedingsrijke grondstof. De lang werkende meststof inclusief de sporenelementen geven een bemesting voor ca 6-8 weken.

Samenstelling: Droge stof: 25% Organische stof: 15% pH: 5,5 – 6,5 Meststoffen: 1,5kg NPK-meststof met sporenelementen 14-16-18 per m. 2,0kg NPK-meststof 7/5,5/1 per m. 
En dan is het een zaak van combineren.
Wat past er allemaal mooi bij?
Welke vaste plant bloeit een flinke tijd door?

Mijn keuze : Rosa ‘Baillando´® | Osteospermum | Lavandula stoechas | Bacopa ScopiaTM ‘Great Pink Beauty’

1) Osteospermum ook wel eens  Spaanse margriet genoemd een goede keuze omwille van het doorbloeiend karakter.

De  uitgebloeide bloemen geregeld verwijderen en zaadvorming voorkomen ! Het geslacht groeit met name in Afrika en Zuidwestelijk Arabië. Het zijn half-wintervaste halfheesters. De planten hebben wisselende groene langwerpige bladeren. De madeliefachtige bloemen bestaan uit schijf- en straalvormige bloemetjes die groeien aan het einde van de twijgen. Veel soorten bloeien onder invloed van de koelere nachttemperaturen een tweede keer per jaar aan het einde van de zomer. Meer winterhardere typen bloeien zeer weelderig in de lente, maar kennen geen tweede bloei.De planten groeien het beste op een warme en zonnige plek op rijkere bodems, maar zijn ook goed bestand tegen arme, zoute en droge bodems.

2) Lavandula stoechas  wij noemen hem gewoonweg kuiflavendel, vlinderlavendel.

De kuiflavendel of Lavandula stoechas bloeit al vroeger op het jaar dan de gewone Lavandula angustifolia en bloeit ook langer door met prachtige bloemen. Toch is deze lang bloeiende lavendel niet zo vaak in de tuinen te zien als de gewone lavendel. De oorzaak hiervoor ligt vooral aan het feit dat de vlinderlavendel een ietwat vorstgevoelige soort lavendel is, terwijl gewone lavendel bijna altijd de winter zonder problemen weet te overleven. De kuiflavendel is zeer geschikt als kuipplant voor op terras of balkon vandaar mijn keuze in combinatie met de kleur van de roos. De kuiflavendel heeft niet die typische lavendelgeur maar de gekneusde bladeren geuren eerder naar dennen. Probeer het maar eens uit! Bloeiwijze:De bloemaren zijn 5 à 7cm met bovenaan een kuif van langwerpige lintbloemen, bloeien van onder naar boven. Deze soort is minder winterhard dan de gewone lavendel (Lavandula angustifolia).

3) Bacopa ScopiaTM ‘Great Pink Beauty’ Donker roze  grootbloemig en vroegbloeiende soort.

In de volksmond spreekt men van de Bacopa, maar de wetenschappelijke benaming is Sutera. Dit is een verwijzing naar de Zwitserse professor Johann Rudolf Suter die in 1802 een gids van de Zwitserse plantenflora schreef. De tweede naam of de soortnaam van de wetenschappelijke naam ‘cordata’ verwijst naar het hartvormige blad dat de plantjes laten zien.
Een zeer dankbare kuipplant die we meestal aantreffen met witte bloemen. De laatste jaren zijn er ook roze en blauwe variëteiten op de markt gekomen. De planten zijn van oorsprong afkomstig uit Zuid-Afrika en zullen onze winters buiten niet overleven. De Sutera kan ‘s winters echter wel worden overgehouden door deze binnenshuis op een lichte, vorstvrije plaats te plaatsen en ze vrij droog te houden

4) Beschrijving van Melica ciliata – Wimperparelgras 

Een mooie grassoort waarvan de bloeiaren zilverachtig behaard zijn. Het blad is zilvergrauw van kleur. Hij wordt 50cm hoog maar het blad blijft iets lager. Plant hem bij voorkeur in een matig voedselrijke kalkhoudende grond , in volle zon. Verlangt een beschutte plek, want hij is wel vorstgevoelig.

Keuze nr 2

We kiezen een ruime pot met een hoogte van +/-55 cm en 40cm diameter. De pot bezit een waterreservoir dat ingebouwd is in de bodem met uitneembare plaat. Er is een centraal overlooppunt in de pot. De schaal dekken we af met wat kleikorrels en een vliesdoek om dichtslibben van de openingen te voorkomen. Een onderschotel is dus overbodig we spenderen ruim 40 euro voor deze luxe uitvoering. We houden er rekening mee dat deze pot een aantal jaren dienst moet kunnen doen. Voor al de andere potten gebruiken we potscherven of kleikorrels om de afwateringsgaten mee af te dekken. 
Als beplanting kiezen we voor een roos uit het Flower Carpet® gamma ´Sedana´Noack 2005 behaalde in 2009 het ADR-label.met haar crémeoranje tot abrikooskleurige halfgrvulde bloemen moet deze een echte eyecatcher op het terras worden. De bloemen zijn +/-5cm in diameter en beginnen reeds vroeg op het seizoen te bloeien nl van half mei tot eind oktober. Het blad is middelmatig groen en voelt lederachtig aan. In volle grond wordt ze +/- 60-70cm hoog oin pot zal dit wel iets minder zijn.nu nog even eenkel begeleiden planten uitkiezen en we kunnen beginnen met het aankleden van de pot. Voor deze roos kiezen we volgende potgrond; ASEF universele potgrond 70 liter met een bemesting in de vorm van osmocote ( tot 6maanden voeding) 

Mijn keuze : ´Sedana´| ‘Million Bells®’ Callibrachoa | Verbena canadensis

1) ‘Million Bells®’ Callibrachoa

Deze petunia werd ontwikkeld door dezelfde Japanse veredelaars die de Surfinia® ontwikkelden. De Million Bells is de topper onder de ‘meer trendy’ zomerbloeiers met een rijke en uitbundige bloeiperiode van de vroege zomer tot laat in de herfst.  Dat deze bloemen familie zijn van Petunia, en Surfinia  kan je zo zien. Geef de Million Bells dan ook een zonnige standplaats. Dus uitstekend geschikt omdat onze roos ook een zonneklopper is van formaat.  Million Bells worden vaak gebruikt in bloembakken en hangingbaskets. Er zijn diverse cultivars in evenveel soorten kleuren kies dan ook een soort wat het best past bij je roos.De Million Bell is een zeer dankbare plant!  Maar waarom? Wat maakt de Million Bells nu zo interessant? Million Bells hebben vooral veel minder water nodig dan de Surfinia of de Pelargonium. Zelfs bij warm zomerweer slechts om de 2 dagen, en bij bewolkte dagen slechts een paar keer per week. Bovendien is er buiten het toedienen van messtof verder geen werk meer aan deze geweldige zomerbloeier. Gele bladeren zijn er niet en verwelkte bloemen plukken is niet nodig. De uitgebloeide bloempjes verschrompelen aan de plant en verdwijnen uiteindelijk vanzelf! Voorzie uw potgrond indien geen bemesting aanwezig is na een zestal weken van nieuwe van meststofpillen of geef 2x per week een vloeibare messtof (DCM Vloeibare Meststof voor Terrasplanten )mee tijdens het gieten. Million Bells® zijn niet winterhard en behandel je als eenjarige planten.

2) Verbena canadensis of hang Verbena

Verbena is gekweekt uit stek en omvat zoals de Surfina en de Million Bells een ruim sortiment. Er zijn types die zeer laag tegen de grond groeien (Tapien), bossige groeiwijze (Temari), enkele bloempjes, dubbele bloempjes (Corsage), sterk hangende (Temari), halfhangende (patio) of met fijn loof (x peruviana). Verbena is zeer geschikt om bloembakken en hangingbaskets te vullen en laat zicht uitstekend combineren met bv Bacopa, Bidens, Lobelia of met structuurplanten. De Verbena’s houden van volle zon vandaar de keuze om ze bij de roos in pot te zetten, maar kunnen in een hete zomer ook wel een halfbeschaduwde plaats te appreciëren. Naar mate de planten langer worden hebben ze meer water en messtof nodig. In ruime potten ongeveer om de 2 dagen water geven. Net als bij Surfinia is het aangeraden om tevens messtofpillen in de bovenste grondlaag van de bakken te voorzien indien geen bemesting in de potgrond is verwerkt. Verbena vraagt toch wat aandacht en we moeten dan ook regelmatig de uitgebloeide bloemwijzen verwijderen. Deze zijn iets taaier om uit te nijpen dan bv bij Pelargoniums, gebruik dus hiervoor dus een scherp bloemenschaartje. Doorgaans is de Verbena niet zo gevoelig aan insecten zoals luizen of witte vlieg, maar op tijd even een controle uitvoeren kan geen kwaad. Indien je een witte schimmel opmerkt (echte meeldauw) dan moet je de aangetaste planten behandelen met een fungicide.

Keuze nr 3

Bij deze combinatie ga ik op zoek naar een grootbloemige roos die het in pot evengoed moet doen als in volle grond. Mijn keuze is deels geïnspireerd door de keuze van de pot. Ik kies de roos  ´Ambiente®´ Noack 2001  eigenschappen van de roos  cremé wit met een geel hart zeer goed gevulde bloemknop doorbloeiende soort en de bloemen hebben een diameter van +/-10 cm. Deze roos bloei anafgebroen van juni tot diep in de herfst.

Mijn keuze : Rosa ´Ambiente®´ | Hosta  ´Praying Hands´ | Lavandula angustifolia ‘Hidcote Bleu’

1) Lavandula angustifolia ´Hidcote Blue´

Deze heerlijk geurende plant wordt erg graag bezocht door vlinders, bijen en hommels. Lavendel is het handelsmerk van Zuid-Frankrijk. Immense velden met bloeiende lavendel zijn typisch voor het gebied ten noorden van Nice. Daar wordt op  zeer commerciële wijze lavendel geteeld om parfums en geparfumeerde zeep mee te bereiden. De Grieken en Romeinen kenden de sterk aromatische en geneeskrachtige eigenschappen van deze struik al. Zij maakten er zalven van en dachten er koorts mee te kunnen bestrijden. Lavendel is winterhard in ons klimaat, groenblijvend en uitstekend geschikt om er haagjes mee te maken of om als flinke toef een hoekje in de border mee te vullen. Zo mooi als lavendel in Frankrijk bloeit, dat krijgen wij in ons klimaat niet voor elkaar.  Lavendel (Lavandula) is een halfheester. In de meeste tuincentra is de plant terug te vinden bij de vaste planten. Lavendel is een houtachtige plant en behoudt in de winter zijn grijsgroene blad. De struik behoort tot de lipbloemigen (Labiatae). Er zijn heel wat variëteiten in omloop van de verschillende soorten en ieder jaar komen er nog soorten bij. Lavendel snoeien

Lavendel snoeien: Soms gaat de struik dood, omdat er te lang niet is gesnoeid. Kies voor een snoei na de bloei dus enkel de uitgebloeide aren direct na de bloei weg knippen. Een beetje fatsoeneren van de struik mag ook nog in het najaar, maar snoei beslist niet rigoureus. Pas in het voorjaar (maart) mag er sterker worden gesnoeid: verwijder de scheuten die het voorgaande jaar hebben gebloeid. Knip nooit te diep in de struik. Oud hout loopt zelden weer uit.

2) Hosta ‘Praying Hands’ is misschien wel de vreemdste Hosta introductie ooit.

Deze hosta met een omhoog wijzend,  gedraaid en gevouwen groen blad en crème witte rand, werd in 1996 geregistreerd en al snel daarna op de markt gebracht. ‘Praying Hands’ wordt door veel hosta verzamelaars ervaren als de ultieme hosta. Toch wordt dit niet door een ieder zo ervaren. Er zijn eigenlijk twee groepen hosta liefhebbers, de ene vindt het een fantastische hosta en raakt er niet over uitgesproken en de andere partij vind het maar………….!!!!! Ik behoor dus duidelijk tot de eerste groep. Enkele jaren geleden zag ik het op een beurs nabij Parijs  en heb het dadelijk gekocht . Ik was meteen verknocht aan dit bijzonder plantje. Ik heb er dus al enkel jaartje ervaring mee en in pot doet hij het uitstekend. Al de bovengenoemde  planten heb ik met hun voetjes in een blau geglazuurde pot met een diamater van 45 cm geplant. Als potgrond gebruikte ik het huismerk van Horta, een gewone universele kwaliteitspotgrond met een basisbemesting. Om de potgrond tegen uitdrogen te beschermen en ook om het geheel wat decoratief aan te kleden heb deze met wat Limburgs witgrind afgedekt. De kostprijs van de pot weet ik helaas niet meer maar kocht hem in een set van drie in een supermarkt.

Keuze nr 4

Potkeuze : 40cm diameter en hoogte. Een schaal in bijpassende kleur. Potgrond een universele kwaliteitspotgrond die we zelf met wat extra stoffen hebben verijkt.(bentoniet en extra gift rozenmesstoffen)

Mijn keuze : Rosa´Lipstick®´ | Diascia FC Appleblossom | Gaura lindheimeri ‘Siskiyou Pink’ | Osteospermum

Rosa´Lipstick®´Tantau 2011 ADR 2010 kunnen we onderbrengen in de categorie bodembedekkers . de bloemen zijn ongeveer 4 cm in doormeter en hebben een krachtige violet-pink kleur. Opmerkenswaardig is dat de buitenzijde van de pentalen wit is. Een sterke troef van dit roosje is de geur. Het blad is donkergroen en het roosje bloeit de zomerlang ononderbroken door. Zeer robuuste soort wat gezondheid betreft. Het roosje dat ik gebruik is eentje uit de categorie City Flor® en staat op eigen wortel. Dus geen wildopslag.  De prachtkaars, Gaura, kan er wat van. Hij bloeit vanaf juni tot diep in de herfst door met witroze bloemetjes, die als een zwerm van vlindertjes rond lijken te vliegen.

1) Gaura lindheimeri ‘Siskiyou Pink’ bloeit met lichtroze bloemen. De donkerroze geaderde bloemen lijken op vlinders. Gaura lindheimeri ‘Siskiyou Pink’ verlangt een zonnige standplaats maar lichte schaduw wordt ook uitstekend verdragen. Gaura lindheimeri ‘Siskiyou Pink’ is circa 60 tot 80 cm. Deze Gaura soort bloeit in de periode juli tot oktober. De bodem dient goed waterdoorlatend te zijn. Gaura lindheimerii wordt ook de prachtkaars genoemd.  Ik vind de combinatie met rozen met een succesverhaal. Jammer dat deze  Gaura toch niet echt winterhard is en wat bescherming kan gebruiken.

Gaura lindheimeri ‘Siskiyou Pink’ heeft geen bijzondere zorg nodig. Vermeerderen in de zomer door te stekken. Het beste kunt u de uitgebloeide stengels van deze plant pas in april afknippen

2) Diascia FC Appleblossom lang bloeiende vaste planten uit Zuid-Afrika

Diascia FC Appleblossom is dus afkomstig uit Zuid-Afrika en kan in ons klimaat de winters niet overleven als we ze niet binnen halen en tegen nachtvorst beschermen . We zien deze kuip^plant dan ook als een volwaardige eenjarige. Net als alle andere eenjarige en vorstgevoelige planten kunnen deze planten best pas na de ijsheiligen naar buiten, dus omstreeks half mei. Het zijn ideale planten voor het beplanten van kuipen, bloembakken, hangmanden,maar ook in borders, potten en rotstuinen doen ze het wonderwel. De planten gedijen het best in de volle zon op een voedingsrijke, goed doorlaatbare maar vochthoudende bodem. Dus de combinatie met onze roos moet lukken. De plant bloeit uitbundig met vele roze bloemen en dit vanaf mei tot in september en dat vraagt dus veel ook veel energie. Ik geef deze plant wekelijks voedsel. DCM Vloeibare Meststof voor Terrasplanten bij het gietwater . Het is aangeraden Diascia’s regelmatig te toppen om zo meer bossige, gesloten en vollere plantjes te verkrijgen.  Als je de uitgebloeide stengels weg knipt dan zullen ze een stuk langer door blijven bloeien. Gebruik hiervoor een scherp bloemschaartje.

3) Osteospermum (beschrijving zie keuze 1)

Ik heb hier voor twee planten gekozen met gelijk kleurschakeringen .Een populaire zomerbloeier. Ideaal voor gebruik in potten en bloembakken op het terras, balkon, vensterbank. Osteospermum kan tegen een stootje wat watergeven betreft. Geef pas  water als de plantjes bijna droog staan. Laat Osteospermum niet met zijn wortels in water staan, het water moet vlot weg kunnen. Gebruik  dus potten die voorzien zijn van een voldoende groot drainagegat. Bedek de bodemgaten met een laagje hydrokorrels of potscherven. Vermijd bij het water geven dat de bloemen vochtig worden dit is trouwens ook zoi voor de rozen.                                                                 

Keuze nr 5

Potkeuze : grijze luxe kunststof met gebogen rand en onderschotel 50cm diameter en 50cm hoogte. Een schaal in bijpassende kleur. Als potgrond kies ik nu de rozenpotgrond van DCM voorzien van een organische bemesting goed voor 100 dagen. Extra Fe (Fe= ijzer voor een groene bladkleur) en niet te vergeten de toevoeging van een bloeistimulator.

Mijn keuze : Rosa ‘Aprikola’ ® | Bidens ‘pirate’s Pearl’ | Imperata cylindryca ‘Red Baron’ | Gazania | Gaura lindheimeri ‘Blaze’ | grijsbadige afhanger naar keuze

 Rosa ‘Aprikola’ ® W.Kordes Söhne 2000: ADR-Rigoroos 2001 uit het huis Kordes’ met mooie gevulde bloemen in abrikoosgele kleur , met uitbloei naar roze tint en een sterke fruitige geur. Sterke perkroos, doorbloeiend, ziekteresistent, verdraagt wat halfschaduw.  In volle grond is het een uitstekende perkroos die 80cm hoog kan uitgroeien. Ik kies voor een centrale plaats in de pot een plant uit Afrika.  Middaggoud, “Gazania” is een geslacht uit de Komposietenfamilie (Asteraceae of Compositae) met een 40-tal soorten overblijvende, kruidachtige planten afkomstig uit Zuid-Afrika. Om mooie bloemen te hebben moeten ze als eenjarige worden gekweekt. Het zijn laaggroeiende planten, ze worden zelden hoger dan 30 cm . De margrietachtige bloemen die ‘s avonds dicht gaan is ook voor kleine kinderen leuk om kennis te maken met de natuur.  Gazania’s zijn uitstekend bruikbaar als potplant, snijbloemen en in de gemengde border. De plant vormt zoden, de onderkant van de bladeren is vaak wit behaard. Gazania’s zijn er in verschillende, opvallende kleuren te koop zoals oranje, geel, bruinrood, roze en crème wit.

Imperata cylindryca ‘Red Baron’ brengt dan kleur en hoogte in de compositie. Ik plaats hem achteraan langs de roos . deze keuze is afhankelijk waar je de pot later zal plaatsen. Imperata cylindrica ‘Red Baron’ of Japans bloedgras is met zijn rode kleur een zeer opvallend siergras. ‘Red Baron’ voelt zich tuis op een droge, goed doorlatende standplaats en winterbescherming is gewenst het eerste jaar na aanplanten of bij strenge winters. We mogen stellen dat deze grassoort tot de mooiste rode grassen behoort. De kleur wordt dieper en intenser in de nazomer. Hoe zonniger de plant staat, des te meer roodverkleuring. Ook dit is een eigenschap die de roos best leuk vindt. Onderhoud: in maart snij je best de oude, verdorde grashalmen van het jaar ervoor af. Je kan het gras ook in de  border verwerken en het laat zich mooi te combineren met rood bloeiende vaste planten zoals Penstemon, Alchemilla, Sedum of met andere siergrassen.

TIP: om de 5-6 jaar scheuren om te verjongen en om vers rood blad te laten ontwikkelen.

Bidens ferulifolia ‘Pirate’s Pearl‘: hiervan plaats ik twee planten in de pot. Meestal kennen we ze in de gele vorm. Wel nu hebben we te doen met de enige echte witte bidens soort op de markt. Het is een echte bloemenmachine die doorgaat tot het invallen van de eerste vorst. Ook geschikt om vooraan in de border als eenjarige te gebruiken. Gaura: als laatste kies ik voor  de variëteit Gaura lindheimeri ‘Blaze’: deze Gaura wordt ongeveer 50cm hoog, het donkerroze, purper blad contrasteert mooi met de andere planten.  Plant je deze in de border dan kan hij wel wat steun gebruiken en zorg dat hij in de winter geen al te natte voeten krijgt wat daar houden deze prachtkaarsen niet van. Opmerkelijk ze bloeien van onder naar boven. Het is en van mijn lievelingsplanten , bij een licht briesje bewegen de bloemen sierlijk mee als vliegende vlindertjes.

 Wat houd je nog tegen om ook eens een experimentje op te zetten.

Veel tuinplezier

De Tuinman

   

                                                                                                 

 

meer info klik ==>    experience days flyer 2019

meer info klik ==>    flyer 

meer info klik ==>     flyer Balen 2019