Oude rozen

<------Terug

Honderden jaren lang zijn ze in de tuinen van Azië en Europa rozen gekweekt uit de wilde roos. Deze worden in 2 categorieën ondergebracht, den eerste van Europese herkomst, de andere zijn hybriden tussen Europese en Oosterse. Oude rozen van Europese afkomst. Het zijn rozen welke rijk bloeiend zijn in de lente met een goede geur.

Alba, Centifolia, Damascener, Duinroos, Egelantier, Galica en Mosrozen. 

Oude rozen hybriden tussen Oosterse en Europese soorten.

Bourbonrozen, Boursaut, Chinese, Muskus, nosette, Portland/damascener, remantant, Sempervirens.

Wij geven hierboven maar een paar voorbeelden.

Om een oude roos in te delen in zijn juiste variëteit is dikwijls zeer moeilijk, daar ze soms verwant zijn met elkaar.

Albarozen

Waarschijnlijk ontstaan door een kruising van een Damascener met de hondsroos. Ze hebben witte tot roomkleurige bloemen, met een goede geur. Bladkleur is grijsgoen of lichtgroen, met een blauwige grijsachtige tint aan de onderkant. Ze kunne wel wat schaduw verdragen. Goed winterhard, weinig snoeien, dit na de bloei, goed bemesten in het voorjaar (maart).

Bourbonrozen

Deze variëteit  verwijst naar Bourbon van hieruit zijn ze rond 1837 naar Frankrijk gebracht.  Ze zouden ontstaan zijn door een kruising van Rosa damascene en een Chinese roos. Het zijn goede krachtige groeiers. De bloemen hebben een kleur van wit, gestreept tot paars en een goede geur. Ze zijn ook herbloeiend. Afhankelijk van de plaats waar ze staan moeten sommigen van deze soorten beschermd worden tegen vorst.

Centifoliarozen

Deze  roos wordt  ook wel eens de Hollandse roos genoemd. Hij heeft een heerlijke geur, met witte, roze paarsige bloemen, hij wel een vele bloemblaadjes, (honderdtal). Het zijn zomersbloeiende rozen, goed winterhard met een hoogte van circa 150 cm, ze hebben groeien goed op zware kleigrond of lichte leemachtige grond. De vruchten (rozenbottels) zijn goed eetbaar, in confituur en thee. Ze worden ook veel gebruikt in de aromatherapie.

Chinarozen (Rosa Chinesis)

In China word deze variëteit als een sierplant geteeld. Er zijn een aantal van deze geselecteerd op verschillende bloemkleuren. Deze variëteit is belangrijk voor het kweken van de moderne tuinrozen, alsook hybride en Thea rozen. De vruchten (bottels) en bloemen gebruikt men ook in de traditionele Chinese geneeskunde. Deze struik heeft een hoogte van 1-2 meter. Het blad is geveerd. De bloemkleur is roze tot rood.

Hybriden Hugonis

Rosa Hugonis, synoniem Chinese Goldrose. Rosa x pheragonis is eigelijk de naam voor alle hybriden van Rosa Hugonis en Rosa Sericea,  ze kunnen een hoogte van 2 meter en veel groter worden.

Damascenerrozen

Deze kwamen vroegen veel voor in Damascus, waarschijnlijk vandaar de naam. Er zouden 2 typen zijn, zomerbloeiend en herfstbloeiend. De eerste zouden onstaan zijn door kruisingen tussen Gallicarozen met R. phonica.

De herfstdamascenerozen door kruisingen tussen Gallica en R. moschata deze kende een tweede bloei. Het is ook een variëteit die men vaak gebruikt bij de productie om parfum en cosmetica.De bloemen hebben lichten tinten, roze of een beetje blossig. De  bladkleur is grijsgroen. Portlandrozen zijn bij deze variëteit ook ondergebracht. Ze hebben ook korte bloemstelen. Weinig snoeien, dit na de bloei. In het voorjaar (maart) goed bemesten.           

Egelantier-rozen

Floribundarozen

Gallicarozen

In de natuur komt men deze variëteit tegen in het middellandse Zee, Iran en Irak. Deze variëteit is een van de oudste rozen. ze hebben een goede geur, de bloemkleur is meestal paars, roze en kastenjebruin. ze heeft een compacte groeiwijze. deze variëteit werden vroeger als medicijn gebruikt. De hoogte is ongeveer 1 meter. dit met vele stekels.

Moschata

Mosrozen

 Portlandrozen

Deze zijn vernoemd naar de Hertogin van Portland. Ze is een afstammeling van rosa Damascene (herbloeiend). Met een kenmerk van korte bloemstele. Deze variëteit is veel in Frankrijk gekweekt. Weinig snoeien, dit na de bloei; In het voorjaar (maart) goed mesten.

Remontantrozen

Zoals de naam van deze variëteit aangeeft, zijn dit bloei herhalende rozen, dus ze romonteren. Deze variëteit is ontstaan door het kruizen van Bourbon- en Portland rozen. Ze hebben grote bloemen met kleuren zoals rose, paars en rood. Ze zijn goed winterhard, in het voorjaar (maart goed bemesten.