Moderne rozen

<------Terug

Elke tuin bezitter zou een of meerdere moderne rozen in de tuin moeten hebben want ze zijn een verrijking voor elke tuin. Ze bloeien gans de zomer en herfst, de bladeren zijn meestal glanzend. zo zijn er de moderne bodembedekkers, heesterozen, theehybriden tros en perkrozen en natuurlijk niet vergeten de klimmers.

Bodembedekker

Bodembedekkende rozen bloeien rijkelijk en vaak tot laat in de herfst. De soepele takken van deze roos groeien kruipend over de grond en vormen zo een bodembedekkend bloementapijt dat bovendien onkruid tegengaat. Deze groeivorm past uitstekend in moderne tuinen. Naargelang de soort wordt hij 50 cm tot 80 cm hoog. Bodembedekkende rozen worden begin maart ± 15 cm teruggesnoeid.

Heesterrozen

Heesterrozen zijn rozenstruiken met een natuurlijke vorm die soms dicht bij de wilde soorten staat. Er zijn eenmaal bloeiende en doorbloeiende soorten. In groep komen ze met hun meestal zachte pasteltinten mooi tot hun recht in grote perken. Ze zijn evenzeer harmonisch toe te passen tussen andere struiken. Er zijn lage soorten van 60 cm tot hoog opgaande vormen van 120 cm. In het voorjaar worden de dode takken verwijderd en wordt de struik verder in vorm gesnoeid. Eenmaal bloeiende soorten worden niet in het voorjaar, maar onmiddellijk na de bloei, in juni of juli, gesnoeid.

Theehybride

Deze rozen zijn te herkennen aan de grote, alleenstaande gevulde bloemen, aan de fraaie bloemvorm, de schitterende kleuren en de heerlijke geur.

De struiken kunnen als alleenstaand op een opvallende plaats in de tuin toegepast worden of als verzameling in een perk. De rijke bloei begint in juli en gaat door tot de vorst invalt. De hoogte van grootbloemige rozen verschilt van 60 cm tot 150 cm.

Grootbloemige rozen worden begin maart gesnoeid op 3 tot 5 naar buiten staande ogen (± 12 cm).  Oude of dode takken worden verwijderd.

Tros en perkrozen

Trosrozen onderscheiden zich van andere soorten doordat de bloemen niet alleenstaand zijn maar in trossen aan de struik verschijnen. Hierdoor geven ze meer bloemen en blijven ze rijkelijk doorbloeien. Een groot aantal van de honderd verschillende variëteiten geurt heerlijk. De hoogte verschilt van 50 cm tot 100 cm en omdat de struik ook onderaan voldoende blad krijgt, is hij eveneens geschikt als haag of vakbeplanting. Trosrozen worden begin maart ± 15 cm teruggesnoeid.